Pęczak z dynią

wpis w: Dania główne, Na wynos, Obiady, Sałatki | 0
Kiedy robi się zimno, przychodzi dobry czas na kaszę. Poniżej pomysł na pęczak z dynią – danie, które można przygotować zarówno na ciepło jak i na zimno, w wersji z mięsem jak również wege.
 Pęczak z dynią
Składniki dla 2-3 osób:
Kasza pęczak – 1 kubek surowej kaszy
Dynia pieczona – ok. 200 g (tu hokkaido)
Cebula czerwona –  1 szt
Czosnek – 2 małe ząbki
Szpinak baby – kilka garści
Orzechy włoskie – garść
Olej rzepakowy lub oliwa – 1 łyżka
Przyprawy: sól, pieprz, płatki chili, listek laurowy, majeranek lub tymianek
Dodatkowo filety z kurczaka – 2 pojedyncze szt. (tu brak)

PRZYGOTOWANIE KASZY

Ugotuj kaszę pęczak zgodnie ze wskazówką zawartą na opakowaniu. Do gotowania możesz dodać listek laurowy i/lub majeranek czy tymianek.
Ja zagotowałam 2 kubki lekko osolonej wody z listkiem laurowym, dodałam kubek kaszy i gotowałam ok. 20 minut na małym ogniu pod częściowym przykryciem do momentu aż cała woda została wchłonięta. Następnie trzymałam w cieple pod przykryciem ok. 30 minut.

PRZYGOTOWANIE DYNI

Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Umyj i przekrój dynię. Wyciągnij łyżką środek z pestkami. Możesz ewentulnie pokroić dynię na mniejsze cząstki – skróci to czas pieczenia. Kawałki dyni ułóż skórką do dołu na brytfancę wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryj całość folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do miękkości miąższu ok. 40-50 minut (wbity w dynię widelec wchodzi z łatwością).

PĘCZAK Z DYNIĄ

Sposób 1

Jak kasza będzie gotowa pokrój w kosteczkę cebulę, wrzuć na 2-3 minuty na rozgrzany olej i dodaj pod koniec przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę upieczoną dynię i dopraw przyprawami na orzykład solą, pierzem i płatkami chili.
Dodaj ugotowany pęczak i dokładnie wymieszaj. Na koniec dorzuć kilka garści szpinaku, wymieszaj i duś całość krótką chwilę, ale tylko do momentu aż szpinak nieco zmniejszy swoją objętość.
Taka kasza jest pyszna jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Dobrze smakuje również na zimno. Możesz do niej  dodać  posiekane orzechy włoskie.
 Pęczak z dynią

Sposób 2

Z ugotowanej ostudzonej kaszy, upieczonej dyni cieplej lub zimnej, posiekanego szpinaku, cebulki czerwonej i orzechów włoskich  możesz również przygotować świetną sałatkę. Dopraw ją łyżką oliwy i przyprawami. Posyp również  orzechami włoskimi. Taka sałatka świetnie smakuje posypana świeżymi listkami kolendry. Jesli lubisz bardziej zdecydowany smak możesz sałatkę polać gęstym octem balsamicznym lub sosem przygotowanym na bazie octu balsamicznego, miodu i soku z cytryny.
Sałatka z pęczaku i dyni

Sposób 3

Do przygotowanego dania w wersji na ciepło lub na zimno możesz podać rownież grillowanego kurczaka.

PRZYGOTOWANIE KURCZAKA

Filety z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem  i usmaż na lekko natłuszczonej patelni, najlepiej grillowej,  po 3-4 minuty z obu stron. Kawałki kurczaka mają być lekko zarumienione, upieczone w środku i soczyste.

P.S.

Pęczak z dynią możesz zabrać z powodzeniem na wynos:-))
Print Friendly

Zostaw Komentarz