Jaglanka na słodko

wpis w: Śniadania | 0

Jeśli szukasz szybkiego i pysznego śniadania, które w dodatku robi się samo, to właśnie znalazłe(a)ś. Nastawiasz, znikasz na kwadrans, a kiedy wracasz śniadanie jest gotowe. Zdrowa jaglanka na słodko nawet dla całej rodziny! Świetnie się po niej można poczuć. Korzystnie działa podczas przeziębienia. Na dodatek ma taką zaletę, że można ją przygotować po swojemu i zabrać ze sobą w pudełku. Najlepsza jeszcze ciepła!

Jaglanka

Składniki dla dwóch osób:
Kasza jaglana – 1/2 kubka surowej kaszy
Masło lub olej kokosowy – 1 łyżeczka
Sól, kurkuma – szczypta
Rodzynki lub żurawina – łyżka stołowa
Migdały, pestki dyni, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, owoce goji – po ok. 1/2 łyżki stołowej
Śliwki suszone – kilka sztuk posiekanych na mniejsze kawałki
Ziarna czarnego sezamu lub siemienia lnianego – 1/2 łyżeczki
Banan lub gruszka – opcjonalnie

Aby pozbawić kaszę jaglaną goryczy, przelej ją wrzątkiem na sitku a następnie zalej wrzącą wodą w stosunku 1:2. Dodaj szczyptę soli, kurkumy oraz łyżeczkę masła lub oleju kokosowego. Następnie dorzuć ulubione suszone owoce, orzechy i pestki. Przykładowe ilości podałam wyźej. Gotuj całość pod częściowym przykryciem na bardzo wolnym ogniu ok. 15 minut. Jeśli moźesz pozostaw ją na kilka-kilkanaście dodatkowych minut na wyłączonej, gorącej płycie. Jeśli uznasz źe kasza po ugotowaniu jest za sucha,  możesz przed podaniem wkroić kawałek banana lub obraną gruszkę.

P.S.
Tak przygotowana kasza jest dość słodka, ale gdybyś był(a) większym łasuchem niż ja, możesz dodać łyżeczkę miodu.

Print Friendly

Zostaw Komentarz