Kasza jaglana z owocami

wpis w: Na wynos, Śniadania | 0

 

 

image

image

 

Kilka dni temu pisałam o kaszy jaglanej i obiecałam, że przepisy będą się systematycznie pojawiać. Zamieszczam pierwszy z nich do wykorzystania na lekkie, zdrowe śniadanie. Właściwie tylko kasza jaglana jest tu stałym składnikiem a reszta, zwłaszcza owoce, może się zmieniać zależnie od naszego upodobania i dostępności sezonowej. Dodam, że taki zestaw, zapakowany do  pojemnika,  doskonale nadaje się również na drugie śniadanie do szkoły, czy też do pracy. A jak się po nim można świetnie czuć!

Przykładowy przepis dla jednej osoby:

Ugotowana kasza jaglana – 3 łyżki stołowe
Otręby owsiane – 1 łyżeczka
Gruszka – 1 sztuka
Jogurt naturalny – 3 łyżki stołowe
Siemię lniane – 1 łyżeczka

Winogrona – kilka sztuk (wariant II)

 

Kaszę możemy ugotować wieczorem i ukryć pod kocem, aby zatrzymać ciepło na chłodny poranek. Ewentualnie możemy ugotować ją rano, wykorzystując cenne 15 minut w czasie gotowania kaszy na inne poranne czynności:-)

Przepis jak ugotować kaszę jaglaną jest zamieszczony tutaj: TUTAJ

Do kaszy jaglanej dodajemy obraną  i pokrojoną w kostkę gruszkę (3/4), otręby owsiane, jogurt.  Dla ozdoby na wierzch dodajemy resztę gruszki a następnie całość posypujemy  siemieniem lnianym.

3 minuty i pyszne, zdrowe śniadanie mamy gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *