Koktajl antyoksydacyjny

wpis w: Koktajle i napoje, Śniadania | 0

O kiwi i zawartym w nim bogactwie witamin i minerałów wspominałam przy okazji koktajlu antystresowego, dzisiaj na chwilkę pochylę się nad jarmużem, choć może teraz w kwietniu nie jest na niego sezon, to zdarza się, że jest dostępny w sklepach.

Jarmuż jest bogaty m.in. w witaminę K, C, karotenoidy, żelazo i wapń. Znany jest z silnych wlaściwości antyoksydacyjnych, tak więc warto o nim pamiętać, biorąc pod uwagę profilaktykę antynowotworową, z drugiej jednak strony, jako że należy do rodziny kapustowatych, w liściach może kumulować również to, co korzystne dla naszego organizmu nie jest, czyli na przykład metale ciężkie. Jaki z tego wniiosek? W miarę możliwości zwrócenie uwagi na źródło skąd jarmuż pochodzi i po prostu pochwała różnorodności na naszych stołach:-)

image

Przepis na zielony koktajl antyokasydacyjny dla jednej osoby:
Gruszka – 1 szt
Kiwi – 1 szt
Jarmuż – garść
Siemię lniane – 1 lyżeczka
Otręby owsiane – łyżka stołowa
Zarodki pszenne – 1-2 łyżeczki
Woda do rozcieńczenia
Siemie lniane i posiekane migdały do posypania

Obraną gruszkę i kiwi blendujemy z siemieniem lnianym, otrębami owsianymi, zarodkami pszennymi oraz pozbawionymi twardych części liśćmi jarmużu. Dodajemy odrobinę wody do rozcieńczenia, jeśli jest taka potrzeba. Posypujemy dla ozdoby siemieniem lnianym i posiekanymi migdałami.

Zielony koktajl antyoksydacyjny z jarmużem i kiwi jest świetnym w smaku, lekkim, ale pożywnym koktajlem. Można go zjeść łyżeczką na śniadanie na dobry początek tygodnia. Smacznego!

Print Friendly

Zostaw Komentarz