Mus jaglany

wpis w: Na wynos, Śniadania | 0

Połowa maja, a poranki są wciąż chłodne. Koktajl owocowy jest świetny, ale wystarcza jedynie na chwilę. Mam potrzebę czegoś bardziej energetycznego; aby między pierwszym a drugim śniadaniem dobrze się czuć i nie odczuwać głodu pół godziny po wypiciu koktajlu. Zrobiłam więc świetny mus gruszkowo-kokosowy na bazie kaszy jaglanej.

Już za chwilę, kiedy pojawią się w masowej ilości nasze sezonowe owoce mus jaglany może służyć jako baza do przygotowania innych musów.  Jest pyszny na pierwsze lub drugie śniadanie, wciąż lekkie.

Mus gruszkowo-kokosowy image

Składniki dla jednej osoby:
ugotowana kasza jaglana – 3 łyżki
gruszka – 1 duża sztuka obrana i pokrojona
kurkuma – 1/4 łyżeczki
mleko kokosowe – 3 łyżki stołowe

Wszystkie składniki zmiksuj z użyciem blendera do uzyskania jednorodnej masy. W razie potrzeby rozcieńcz niewielką ilością wrzątku. Wrzątek sprawia, że mus zawierający mleko kokosowe i kaszę jaglaną  nabiera gładkiej konsystencji. Pycha! Mus jaglany możesz przełożyć również do pudełka na wynos, dla urozmaicenia dosypać dodatkowo trochę pestek i innych owoców. Możliwości jest wiele.

Mus kokosowy z kurkumą

Print Friendly

Zostaw Komentarz