Na poniedziałkowe śniadanie proponuję pastę szpinakową na bazie bialego sera i ugotowanych na twardo jaj.
Składniki:
Biały ser – ok. 20 dag
Jajo ugotowane na twardo – 1szt
Szpinak świeży – garść
Jogurt naturalny – 3 łyżki stołowe, czyli ok. 1/2 kubka 150g
Przyprawy: sół, pieprz
Zielenina do ozdoby np. szczypiorek
Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę, pastę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ulubionymi ziołami, ozdabiamy zieleniną i podajemy na nieśpieszne śniadanie do pieczywa.
P.S.
– Możemy wykorzystać pastę również do przygotowania kanapek na drugie śniadanie.
– Możemy dodać do pasty inne składniki, które akurat mamy w lodówce np. pokrojonego w kostkę pomidora, ogórka, rzodkiewkę, cukinię, dorzucić dowolne kiełki, dodatkowe liście szpinaku…i zabrać na drugie śniadanie do pracy jako sałatkę.
Dodaj komentarz