Przepis na placki, placuszki

image

Przepis na placki, placuszki…pierwszy  wpis

Mój inauguracyjny wpis na stronie rozpoczynam od placuszków. Wybrałam je nieprzypadkowo; otóż we wrześniu, na założonym w ciągu kilku sekund przez moją córkę fanpagu, z wymyśloną również przez nią nazwą Mamucie Przysmaki, po kilku dniach opublikowałam pierwszy nieśmiały przepis, właśnie z placuszkami w roli głównej.

Zabawna historia, bo gdyby nie moja córka, pewnie by mi nawet do głowy nie przyszło, żeby publikować swoje przepisy. Najpierw o świeżo założonej przez nią dla mnie stronie na facebooku zapomniałam, a jak sobie przypomniałam miałam zamiar stronę usunąć. Ostatecznie zamiast ją usunąć zaczęłam zamieszczać na niej zdjęcia, które robiłam od dawna, ale chowałam  „do szuflady”…i tak się zaczęło…a teraz pierwszy wpis na stronie i nowa przygoda…mała rzecz a CIESZY:-)

Żeby tu nie było tak pusto część z publikowanych od września wpisów na facebooku już przeniosłam na stronę, a brakujące będę na bieżąco uzupełniać. Lubię je bardzo i szkoda by mi było nie włączyć ich do mojej swoistego rodzaju „książki kucharskiej”.

Wracając do placuszków; nie mogłam się powstrzymać i w prosty sposób przygotowałam kilka wariantów. Niespodziewanie zrobiła się z tego placuszkowa nieśpieszna uczta, której moje zdjęcia niestety nie oddają.  Przepis podstawowy na placuszki serowe zamieszczony jest tutaj: http://mamucieprzysmaki.pl/przepisy/sniadania/placuszki-serowe/

To zaledwie kilka składników:
Serek homegenizowany naturalny ok. 250-300g
Jaja 3 szt
Mąka 1/3 kubka
Olej do smażenia

Tym razem zamiast serka homogenizowanego użyłam  ok. 20 dag białego sera półtłustego i dodałam 3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego.

Placuszkowe wariacje:

1) Naturalne – bez żadnych dodatków, delikatne i smaczne.

image

2) Żurawinowe – lekko kwaskowe z dodatkiem świeżej posiekanej źurawiny, wrzuconej do ciasta przed smażeniem.

image

3) Owsiane – ponieważ akurat skończyły się płatki, wykorzystałam otręby owsiane, którymi posypałam placuszki z jednej strony podczas smażenia.

image

4) Lniane:-) – z dodatkiem siemienia lnianego, którym posypałam placuszki z jednej strony podczas smażenia.

image

Można dodatkowe składniki dodawać do ciasta lub tylko używać ich do posypania. Do placków można też dodać  inne owoce np. jablka, ale jeśli chodzi o placuszki jabłkowe mam wypróbowany od lat inny przepis, który znajdziecie tutaj:

http://mamucieprzysmaki.pl/przepisy/dania-glowne/placuszki-z-jablkami/

Na pewno wszystkie placuszki możemy posypać cukrem pudrem, posypać cukrem pudrem i dodatkowo wycisnąć sok z cytryny, polać miodem, syropem klonowym i dosypać wielu składników…Zabawne, bo można je serwować na śniadanie, obiad i kolację, a dla panów, zwłaszcza moich,  mogą  być i deserem:-)

Zapewne macie jakieś swoje ulubione pomysły na placuszki, jakie? Podzielcie się proszę w komentarzach poniżej.

Print Friendly

3 Odpowiedzi

  1. Ach, te zimowe śniadanko! Palce lizać :)

  2. Bardzo dziękuję:-)

  3. Viola, mega wielkie gratulacje!!! Wpis inauguracyjny super. W ogóle całość prezentuje się naprawdę bardzo, bardzo przyjemnie. Jeść mi się zachciało:) Te placuszki jabłuszkowe to ja poproszę dzisiaj na kolację:)

Zostaw Komentarz