Vispipuuro

wpis w: Ciasta i desery, Śniadania | 1

Uwielbiam małe rzeczy. Wiem, że są to z jednej strony drobiazgi bez których  absolutnie można się obyć, ale z drugiej, to dzięki nim  właśnie, możemy z łatwością wnieść do naszej codzienności coś nowego i radosnego. Vispipuuro  jest dla mnie takim cudownym przykładem małej przyjemności oraz kolejnym dowodem na to, że niemal z NICZEGO możemy przygotować COŚ smacznego i atrakcyjnego.

Jest to skandynawski deser na bazie kaszy manny, który może być również śniadaniem; lekki, owocowy i przepyszny. Nie sądziłam, że kaszka manna może mnie jeszcze zaskoczyć, a jednak! Odpowiednio przygotowana robi się puchata, delikatna i smakuje jak mus. Można nią dopieścić podniebienie nie tylko od święta i szczerze polecam.

Zarówno w Szwecji jak i w Finlandii zwykle przygotowuje się vispipuuro z borówek brusznic, dużej ilości cukru oraz mleka. Wypróbowałam z innymi owocami jagodowymi, z mniejszą ilością cukru, a nawet bez mleka i również jest świetny. Wprawdzie wydaje się niepozorny, jednak myślę, że  powodzeniem  może być podany jako niedzielny deser i ucieszyć zarówno dużych, jak i małych łasuchów, a może nawet i niejadków (?).

Od kilku dni jestem nim zachwycona i chociaż za oknem pada wreszcie wytęskniony śnieg, to ja nie mogę napatrzeć się na soczyste, letnie kolory i wciąż mam na nie ochotę.  A jeśli się zastanawiasz skąd taki pomysł w środku zimy, to już wyjaśniam;  pomysły na nowe pyszne rzeczy są niemal wszędzie, a ten akurat przyszedł do mnie przypadkowo od MEAD LADIES. Warto od czasu do czasu zajrzeć do instagramowych koleżanek..

 Mamucie_Przysmaki_blog-0218

Mamucie_Przysmaki_blog-0196

Mamucie_Przysmaki_blog-0002-2

Mamucie_Przysmaki_blog-0016-2

Składniki na jedną porcję:

maliny, jeżyny, borówki lub inne świeże lub mrożone owoce jagodowe – ok. 100 g (2 spore garście) 

woda – 250 ml

kaszka manna – 3 płaskie łyżki

cukier – 2-3 łyżeczki

mleko  – ok. 50 ml (opcjonalnie)

Zagotuj w rondlu wodę z cukrem. Wrzuć do wody większość świeżych lub mrożonych malin ewentualnie innych owoców jagodowych i pogotuj je kilka minut aż się rozpadną (około 3-5 minut w przypadku zamrożonych malin). W trakcie gotowania roztrzep je trzepaczką, a następnie przetrzyj  przez sito. W przypadku malin możesz ten etap pominąć, jeśli nie zależy ci na super gładkim musie. Resztę przygotowanych, ładnych  owoców zachowaj do ozdoby.

Zagotuj przecedzony sok, dodaj – roztrzepując trzepaczką – 3 płaskie łyżki kaszy manny i pogotuj kilka minut mieszając. potrwa to około 3-5 minut w przypadku kaszki błyskawicznej, 10-15 minut w przypadku zwykłej. Kaszka po ugotowaniu ma być dość gęsta.

Następnie przestudź kaszkę i jeszcze letnią ubij dokładnie mikserem na wysokich obrotach, do momentu aż zmieni kolor na jaśniejszy i stanie się lżejsza i puszysta (około 5 minut).

Vispipuuro podawaj schłodzony, polany mlekiem oraz posypany świeżymi lub mrożonymi owocami.

 

 

 

Wskazówki

Do przygotowania vispipuuro moźesz użyć różnych owoców jagodowych – świeżych lub mrożonych np. malin, borówek, agrestu, truskawek, jeżyn i porzeczek.

Mrożone owoce łatwiej się rozpadają podczas gotowania.

Jeśli owoce maja grubą skórkę lepiej je przetrzeć przez sito.

W wersji śniadaniowej możesz posypać vispipuuro lekkim, ekspandowanym amarantusem lub tym co lubisz.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *