Naleśniki orkiszowe z mascarpone

wpis w: Inne | 0

Uwielbiam wracać do przepisów, które robiłam setki razy i je modyfikować.
Tak właśnie zrobilam z przepisem na klasyczne naleśniki z serem.

Tym razem mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, a zamiast bialego twarogu uźyłam serka mascarpone. Świetna odmiana! Naleśniki orkiszowe są trochę mniej elastyczne i troszkę grubsze, ponieważ ciasto trudniej się rozlewa, ale są naprawdę bardzo smaczne.

image

Przepis na ok. 20 małych naleśników:
Mąka orkiszowa – ok. 3 kubki*
Mleko – 2 kubki
Woda – 1 kubek
Jaja – 2 szt
Olej rzepakowy – łyżka (niekoniecznie)
Olej rzepakowy dodatkowo po kropelce do smażenia
Sól – szczypta

Orientacyjne ilości składników do przełożenia naleśników:
Serek mascarpone – 2 opakowania po 250 g
Pomarańcze – 2-3 szt
Granat – 1 szt

 

image

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy w wysokim naczyniu na jednorodną masę o konsystencji niezbyt gęstej śmietany (*zwykle potrzeba o polowę więcej mąki orkiszowej niiź zwykłej pszennej) i wlewamy za pomocą chochli na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię. Delikatnie poruszając patelnią formujemy w miarę możliwości cienką, równomiernie rozlaną warstwę i smażymy do lekkiego zarumienienia się, Jak odchodzą brzegi naleśnika i surowe ciasto zniknie z powierzchni naleśnika, łopatką delikatnie go podważamy i przekręcamy na drugą stronę. (Uwaga! Jest dość kruchy). Następnie dosłownie jeszcze chwilę smażymy. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim i na jeszcze ciepłych będzie można rozsmarować serek i nakładać pokrojone owoce, tworząc kompozycję według swoich własnych upodobań.

image

P.S.
– Owoce oczywiście można zmieniać sezonowo tworząc niezliczoną ilość kombinacji.
– Ciasto naleśnikowe z mąki orkiszowej świetnie smakuje również z nadzieniem wytrawnym.
– Ilość mąki orkiszowej jest podana orientacyjnie, ja zwykle daję o połowę więcej niż mąki pszennej, ale mąka mące nierówna. Ciasto ma mieć po prostu konsystencję niezbyt gęstej śmietany.
– Jeśli nie mamy mąki orkiszowej moźemy usnażyć nalesniki klasyczne wg przepisu, który jest TUTAJ

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *