Piadina

wpis w: Inne | 0

Razem z Justyną Wiśniewską zapraszamy Cię tym razem w podróż kulinarną do Włoch. na pyszne piadine, które mogą zastąpić tradycyjne kanapki. Więcej o naszym wspólnym gotowaniu i KUCHNI PEŁNEJ ŚWIATA przeczytasz TUTAJ, a poniżej znajdziesz przygotowany przez nas filmik i dokładny przepis.

Piadina – to włoski pszenny placek popularny w Emilia Romania, północnej prowincji Włoch, której stolicą jest Bolonia. Jest on podawany zwykle na ciepło z różnym nadzieniem; najczęściej z miękkim serkiem typu mozarella lub squacerone, wędliną i sałatą, ale oczywiście nadzienie można zmieniać według własnego uznania.

Składniki na ok. 8 szt.

Ciasto:
Mąka – 450 g
Sól – 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Oliwa – 1/4 kubka
Woda – ok. 1 kubek

Przykładowe dodatki:
Serek typu philadelphia
Mozarella
Szynka parmeńska
Oliwki, suszone pomidory, rukola, szpinak, sałata

Wykonanie

Wymieszaj w misce mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, dodaj oliwę, a następnie stopniowo dolewając wodę zagnieć ciasto. Wyrabiaj je ok. 10 minut aż będzie miękkie i elastyczne a następnie zawiń w folię do żywności i pozostaw na 1 h w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie podziel ciasto na 4 części, rozwałkuj na grubość ok. 1-2 mm,  z każdej części wytnij po 2 placki o średnicy ok. 15 cm (patrz filmik).

Z podanych proporcji otrzymasz 8 cienkich placków.

Piecz placki na suchej, rozgrzanej patelni po ok. 1-2 minuty, z każdej strony, aż lekko się zarumienią. Przed pieczeniem możesz ewentualnie placki ponakłuwać widelcem.

W środek jeszcze ciepłego placka wkładaj ulubione dodatki np. mozarellę lub kremowy serek typu philadelphia, plasterek szynki parmeńskiej i rukolę, a dla bardziej zdecydowanego smaku oliwki, suszone pomidory czy kapary.

Podawaj piadine jeszcze ciepłe. Smacznego!

Uwagi dodatkowe
Surowe ciasto możesz przechowywać w kodówce 48 godzin.

Przepis znalazłyśmy u włoskiego kucharza  TUTAJ, ale oczywiście został przez nas nieco zmodyfikowany.

Print Friendly

Zostaw Komentarz