Racuszki z jabłkami

Dostałam jabłka, dużo jabłek. Zawsze kiedy dostaję niespodziewanie dużo jabłek i zaczynają się pojawiać na naszym stole w różnej postaci, o wiele częściej niż zwykle, przypomina mi się wierszyk, który czytałam moim dzieciom jak były małe : „Entliczek, pentliczek…”.

Jeszcze nie wiem co dalej wymyślę, ale zaczynam od racuszków. Tym razem dla urozmaicenia, zamieniłam zwykłą mąkę pszenną na pelnoziarnistą.

Racuszki z jabłkami to jedna z nielicznych propozycji, która może być śniadaniem, lekkim obiadem, deserem lub kolacją….dzieci je uwilbiają, zresztą nie tylko dzieci.

Racuszki z jabłkami

Składniki na kilkanaście placuszków:
Mąka pełnoziarnista – 1 kubek
Mleko – 1/2 kubka
Jaja – 2 szt.
Jabłka – ok. 1 kg
Drożdże suszone – 1 łyżeczka
Sól – szczypta
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania

Wsyp do miski mąkę, drożdże, szczyptę soli, dolej mleko, wymieszaj energicznie i dodaj całe jaja. Następnie ręcznie lub mikserem wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na kilka minut.

W międzyczasie umyj jabłka, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce z szatkownicą w cienkie plasterki (ewentualnie pokrój cienko ręcznie). Jeśli plastry są zbyt duże możesz je dodatkowo posiekać nożem w misce.

Następnie dodaj jabłka do zmiksowanej masy i całość wymieszaj dokładnie, tak aby kawałki jabłek były pokryte ciastem.

Nabieraj masę łyżką stołową, formuj i smaż niewielkie placuszki z obu stron na patelni z cienką warstwą rozgrzanego oleju. Temperatura smażenia powinna być średnia; placuszki mają być dobrze zarumienione i usmażone w środku, ale trzeba uważać aby ich nie przypalić.

Placuszki po usmażeniu możesz na chwilę odłożyć na papierową serwetkę, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Następnie przekłóż je na talerzyki i posyp z wierzchu cukrem pudrem.

Najlepsze są jeszcze ciepłe. Smacznego!

P.S.
Z powodu duźej ilości jabłek, placuszki mogą się początkowo rozsypywać pidczas smażenia. Możesz wówczas bardziej posiekać nożem jabłka, formować mniejsze placuszki lub mocniej je docisnąć do rozgrzanej patelni.

Świetnie smakują posypane cukrem pudrem i skropione sokiem z cytryny.

Mąkę razową możesz zastąpić zwykłą mąką pszenną, placuszki są wówczas delikatniejsze. Udają się nawet bez dodawania drożdży. Robiłam je niezliczoną ilość razy i przepis jest tutaj.

Print Friendly

Zostaw Komentarz