Smalec roślinny

wpis w: Inne, Przekąski i dodatki | 4

Wprawdzie nie jest to blog wegański, ani nawet wegetariański, ale kiedy zobaczyłam zdjęcie kromek chleba ze smalcem roślinnym i ogórkiem kiszonym na instagramie u Babki Lekarskiej, zrobiłam to przedziwne smarowidło jeszcze tego samego wieczoru. Intuicyjnie połączyłam składniki, doprawiłam wg swojego smaku i  bardzo byłam ciekawa co powiedzą domownicy. Niczego nie zdradziłam i nic się nie wydało. Smalec to smalec.., w tradycyjnym połączeniu z ogórkiem kiszonym smakował doskonale. Myślę, że na stałe wejdzie do mojej kuchni i pewnie pojawią się za jakiś czas jego odmiany. Na razie mniej znaczy więcej i jest wystarczająco dobrze. Przyszła mi też do głowy szalona myśl w związku ze zbliżającymi się Walentynkami. A może ON ucieszyłby się z ładnie zapakowanego słoiczka domowego, zdrowego smalcu, który nie grozi wysokim poziomem  złego cholesterolu? Napisz co myślisz.

Smalec roślinny

Smalec roślinny IMG_4848 IMG_4870

Składniki na mały słoiczek o pojemności ok. 200 – 300 ml:
Cebula – 1 duża sztuka lub dwie średnie
Czosnek – 2-3 ząbki (opcjonalnie)
Jabłko – 1 szt.
Śliwki suszone – 5 szt. (opcjonalnie)
Olej kokosowy –  2 łyżki
Ciecierzyca – 1 puszka
Przyprawy: sól – ok. 1/3 łyżeczki, pieprz – 1/3 łyżeczki, majeranek – 1 łyżeczka
Kilka łyżek  stołowych zimnej wody

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij kilka minut na oleju kokosowym. Kiedy tylko zacznie się delikatnie rumienić dodaj zmiażdżony czosnek, a po ok. 1/2 -1 minucie obrane i pokrojone drobniutko lub starte na tarce jabłko.

Smaż całość na wolnym ogniu kilka minut. W międzyczasie zblenduj odsączoną ciecierzycę, ale niezbyt dokładnie i dodaj do niej kilka łyżek wody, aby miała łatwiejszą do smarowania konsystencję.

Do wysmażonych jabłek z cebulą dodaj wszystkie przyprawy: sól, pieprz, majeranek oraz posiekane suszone śliwki. Po kilku chwilach dodaj zblendowaną ciecierzycę. Wymieszaj całość dokładnie, dopraw ewentualnie solą i pieprzem a następnie przełóż do słoiczka. Podawaj smalec roślinny z pieczywem i szczypiorkiem. Z ogórkami kiszonymi również świetne smakuje. Smacznego!

Dodatkowa wskazówka

Jeśli po wyjęciu z lodówki smalec trudno się rozsmarowuje na chlebie, to  zwilż pod wodą nóż do smarowania lub  dodaj do smalcu łyżkę zimnej wody i wymieszaj.

 

 

4 Responses

  1. Ola F

    Rewelacja!! Sto razy lepszy niż z fasoli. Dziękuję! Robię regularnie!

  2. Viola

    Mam podobnie Małgorzata. Zaraz się zabieram za zrobienie kolejnej partii

  3. Małgorzata

    Wygląda smakowicie, mam wszystkie składniki i chyba się skuszę. Wegetarianką ani weganką też nie jestem ale lubię czasami spróbować coś z kuchni wegańskiej a i wegetariańską też nie pogardze. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *