Gazpacho

wpis w: Zupy | 0

Gazpacho, czyli po prostu chłodnik z pomidorów, pyszna zupa bez gotowania na ciepłe dni. Akurat upały zelżały, ale chcę ten przepis zanotować i myślę, że jeszcze się przyda tego lata.

Podobnie jak chleb zależy od mąki sekret gazpacho tkwi w pomidorach. Wybierz je więc starannie. Niech będą dojrzałe, soczyste i pachnące słońcem.

image

iMoje gaspacho

Składniki dla 3-4 osób:
Pomidory – 1kg, tu malinowe
Ogórki, najlepiej gruntowe – 3-4 średniej wielkości
Papryka czerwona -1/2 – 1 szt.
Czosnek – 2-4 ząbki zależnie od wielkości
Cebula dymka – 1/2-1 szt.
Ocet winny – 1 lyżeczka
Sól do smaku – ok. 1/2 łyżki stołowej
Cukier trzcinowy – 1/2 łyżeczki
Pieprz – 2 szczypty
Papryka chili – szczypta lub dwie
Sok z 1/2 cytryny
Oliwa – kilka łyżek
Świeży lubczyk – 1-2 liście drobno posiekane (opcjonalnie)
Okruchy chleba (opcjonalnie)
Natka pietruszki do ozdoby

Pomidory umyj, natnij u góry w krzyżyk, zalej je wrzątkiem na ok. 30 sekund, a następnie odlej wodę i usuń skórkę.

Pozbawione skórki pomidory pokrój w ćwiartki i usuń łyżeczką pestki, najlepiej nad gęstym sitem umieszczonym nad głęboką miską. Przetrzyj łyżką to co zostało na sicie, aby wycisnąć z resztek jak najwięcej soku.

Do miski z pokrojonymi pomidorami, dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, ogórki gruntowe (jeden ogórek zostaw do ozdoby), posiekaną cebulkę oraz zmiażdżony czosnek.

Zmiksuj lub zblenduj całość na w miarę jednolitą masę, a następnie dopraw do smaku solą, pieprzem, chili, sokiem z cytryny, octem winnym oraz oliwą. Ja bardzo lubię również gaspacho doprawione posiekanym drobniutko świeżym lubczykiem.

Gazpacho podawaj schłodzone, z dodatkiem posiekanych warzyw, okruchów chleba czy jaja ugotowanego na twardo. Dodakowo, już bezpośrednio na talerzu, można je polać lub skropić z wierzchu oliwą oraz ozdobić ulubioną zielenią.

Uwagi dodatkowe:

Najlepiej przygotować gazpacho na kilka godzin przed podaniem, wtedy zupa się schłodzi wystarczająco, a smaki przegryzą. W razie braku czasu można ewentualnie dodać do gaspacho kostki lodu.

Gazpacho to również świetny sposób na zuźycie kromek czerstwego chleba, który można zwyczajnie pokruszyć do zupy lub pokroić i przygotować pyszne, ziołowe lub czosnkowe grzanki.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *