Kapuśniak z brukselką

wpis w: Zupy | 0

W moim rodzinnym domu kapuśniak zwykle był gotowany na żeberkach. Podawany z dużą ilością ziemniaków, choć nie był moją ulubioną zupą w dzieciństwie, to dobrze rozgrzewał i sycił, kiedy głodna i zmarznięta wracałam do domu z zabaw na śniegu. Zanim mama go ugotowała, konieczna była wspólna wizyta w ciemnej i zimnej piwnicy. Pamiętam stojący w kącie wielki kamionkowy gar i długie, drewniane szczypce do wybierania ukiszonej kapusty. Zapach palącej się świeczki mieszał się z zapachem kiszonki, a czas spędzony w tym pełnym tajemnic, ale mimo wszystko strasznym miejscu dłużył mi się w nieskończoność. Warto było jednak wytrzymać do końca ‚operacji” bo nagrodą był sok odciśnięty z najlepszej na świecie kapusty, a czasem możliwość podjedzenia jej po kryjomu prosto z garnka…

Mamy szary listopad, zdarzyło się raz czy dwa, że śnieg już poprószył, ale cieniutka warstwa białego puchu szybko zniknęła zanim się jej przyjrzałam. Nie czekając więc na śnieg postanowiłam przypomnieć sobie smak rozgrzewającego kapuśniaku. Przygotowałam go jednak w wersji mniej tradycyjnej – po swojemu;  bez żeberek i bez odciskania kapusty. Dawny smak odnalazłam w kwaśnej, podprawionej pomidorami zupie i charakterystycznych dla niej przyprawach tj. liściu laurowym, zielu angielskimi i majeranku.  Oczywiście bez dobrej kapusty trudno mówić o dobrym kapuśniaku…moja, choć nie domowa, a kupiona w warzywniaku na szczęście okazała się smaczna. Dodatek brukselki i ziemniaków świetnie zrownoważył jej kwaśny smak.

IMG_3151 IMG_3152

Składniki dla ok. 6 osób:
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 3-4 ząbki
Oliwa – 2-3 łyżki
Marchew – 1 sztuka
Pietruszka – 1 sztuka
Kiszona kapusta, może być z marchewką – ok. 25 dag
Brukselka – ok. 25 dag
Ziemniaki – ok. 40 dag
Pomidory krojone – 3-4 łyżki lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Ziele angielskie – 3-4 kulki
Listek laurowy – 2 sztuki
Majeranek – 2-3 łyżeczki
Sól – 1-2 łyżeczki
Pieprz czarny lub kolorowy mielony – 1/4 łyżeczki

Cebulę oraz oczyszczone, umyte brukselki, pozbawione twardych końcówek, drobno posiekaj. Przeciśnij czosnek przez praskę. Obraną marchew i korzeń pietruszki zetrzyj na jarzynowej tarce.

Na lekko rozgrzanej oliwie powoli zeszklij cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodaj posiekaną brukselkę a następnie starte na tarce warzywa. Duś całość kilka minut pod przykryciem mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić. Następnie przełóż podduszone warzywa do garnka i zalej około 1.5 litra wrzątku.

Dodaj łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie i zagotuj. W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę o boku ok. dwóch centymetrów i dorzuć do gotującego się wywaru.

Po około 10 minutach dodaj drobno posiekaną kiszoną kapustę i gotuj całość na małym ogniu kolejne 20 minut. Pod koniec dodaj pomidory oraz majeranek. W razie potrzeby dolej trochę wrzącej wody, gdyby zupa była za gęsta. Dopraw kapuśniak solą i pieprzem do smaku i pogotuj jeszcze kilka minut.. Podawaj z pieczywem.

Dodatkowe wskazówki
W wersji niewegetariańskiej, do kapuśniaku pod koniec gotowania, a przed doprawieniem pomidorami, możesz dodać dobrą kiełbasę pokrojoną w pół-talarki i delikatnie podsmażoną na patelni z niewielką ilością oliwy. Następnie chwilę całość pogotuj i dopraw pomidorami, majerankiem, solą oraz pieprzem.

Brukselkę można zastąpić kapustą włoską lub zwykłą białą kapustą.

Gdyby kapusta była bardzo kwaśna można ją lekko odcisnąć.

Print Friendly

Zostaw Komentarz