Krem z pieczonego buraka

wpis w: Kolacje, Obiady, Sylwester, Zupy | 6

Krem z pieczonego buraka jest moim odkryciem sprzed roku, kiedy tuż przed świętami Bożego Narodzenia zawędrowalam na warsztaty “Kulinarne podróże” Justyny z Lemon&Lime. Gęsta, kremowa zupa o pięknym kolorze i subtelnymi slodkawym smaku, z powodzeniem może zastąpić barszczyk czerwony. A ponieważ jest dość sycąca, tak więc nie ma potrzeby przygotowywania dodatkowo pasztecików, czy kapuśniaków. Zależnie od upodobania można ją pozostawić w wersji łagodnej, ewentualnie mocniej doprawić ziołami, pieprzem i papryką chili. Idealna na zimowy dzień.

Krem z pieczonego buraka

Dla 4-6 osób:
Buraki – 4 duże szt.
Ziemniak – 1-2 szt.
Pietruszka korzeń – 1 szt.
Seler – 1/4 szt
Cebula – 1szt
Por – 1/2 szt
Czosnek – 3 ząbki
Śmietanka 30% – kilka łyżek stołowych do doprawienia i ozdoby
Świeża kolendra, koperek lub natka pietruszki do posypania
Oliwa lub olej – 1-2 łyżki stołowe

Buraki umyj dokładnie, przekrój na pół i skórką do wierzchu ułóż na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą lub olejem rzepakowym i piecz ok. 50 minut w nagrzanym do ok. 180 stopni piekarniku. Uwaga! Czas pieczenia buraków zależy od ich wielkości i wynosi od 40 do 60 minut.

Pozostałe warzywa umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej ok. 1.5 l wrzątku i w międzyczasie ugotuj bulion warzywny. Dopraw solą i pierzem do smaku.

Upieczone i przestudzone buraki obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do ugotowanego bulionu. Całość zmiksuj/zblenduj dokładnie na jednolitą masę. Pod koniec dodaj śmietankę kremową i ewentualnie dopraw dodatkowo do smaku solą, peprzem, czosnkiem i chili.

Podawaj ozdobiony zieleniną. Krem z pieczonego buraka świetnie się komponuje smakowo ze świeżą kolendrą lub koperkiem. Dobrze smakuje również z groszkiem ptysiowym lub grzankami ziołowymi, na przykład czosnkowo-tymiankowymi.

Krem z pieczonych buraków

P.S.
Podgrzewając krem z buraka delikatnie doprowadż go tylko do wrzenia, ale nie gotuj, aby nie stracił pięknego koloru.

Krem z buraka zamiast śmietanką możesz również doprawić serem feta lub mascarpone i dokładnie zmiksować całość na kremową masę.

6 Responses

  1. Viola

    Wiolka, jest mi bardzo miło czytać taki komentarz i już chce mi się robić więcej, dziękuję:-))

  2. Wiolka

    Zrobiłam dziś wreszcie tą zupkę i jestem mile zaskoczona. Jest na prawdę pyszna. Bardzo mi i mężowi smakowała.
    A że upiekłam większą ilość buraków, to zrobiłam również mchali z buraków, z Twojego przepisu, które po prostu uwielbiam.
    Dziękuję za super przepisy!

  3. Viola

    Wiolka, warzywa zmiksuj razem z burakami. Gdybyś wśród warzyw miała marchewkę, bo często na niej również gotujemy bulion, to ją jedynie wylów, poniewaź ani smakowo, ani kolorystycznie tutaj mi nie pasuje.

  4. Małgorzata

    Lubimy zupy krem. ale z buraków jeszcze nie robiłam… muszę spróbować… Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *