Porowa zupka włoska

wpis w: Zupy | 0

 

Pyszna warzywna  zupka, która u mnie w domu od wielu lat funkcjonuje pod nazwą “zupka włoska”. Wszyscy bardzo ją lubimy, a dzieci zwłaszcza.

image

 

Dla 6-8 osób:
Por – 2 szt
Ziemniaki – 1-2 szt (niekoniecznie)
Marchewka – 1 szt
Pietruszka – 1 szt
Kalarepa – 1 szt (niekoniecznie)
Cebula – 1 szt
Czosnek – 2-3 ząbki
Przyprawy: lubczyk, soł, pieprz
Masło lub oliwa do uduszenia pora – 1 łyżka
———-
Jogurt naturalny, śmietana 12%, śmietanka 30%, serek mascarpone (do wyboru, do zabielenia, ale niekoniecznie)
Grzanki, starty ser, zielenina (niekoniecznie)

 

image

Nastawiamy wodę w garnku (ok. 8 kubków). Obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, kalarepę. Wrzucamy cebulę, doprawiamy delikatnie przyprawami i gotujemy ok. 20 minut od zagotowania. W międzyczasie myjemy pory, kroimy jakkolwiek, dusimy na maśle lub oliwie do leciutkiego zarumienienia, dorzucamy posiekany czosnek, a następnie wrzucamy całość do garnka z gotującym się bulionem. Gotujemy ok. 5 minut z pozostałymi warzywami. Następnie zupę miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem oraz grzankami z białego lub razowego pieczywa.

 

image

P.S.
– Konsystencję zupy regulujemy ilością wody, poza tym jeśli chcemy aby miała lżejszy charakter nie dodajemy ziemniaków.
– Świetnie smakuje zabielona, z zieleniną, startym żółtym serem, zwłaszcza parmezanem, płatkami migdałów – najlepiej podprażonymi na suchej patelni oraz z grzankami (do wyboru, do koloru)
– Niejadkom można przed zmiksowaniem dołożyć kawałek mięska.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *