Ragout z soczewicy

wpis w: Dania główne, Kolacje, Obiady, Sylwester, Zupy | 0

Wyobraź sobie, że w chłodny, jesienny dzień zmęczona(y) wracasz do domu, a tam czeka na Ciebie pyszne, rozgrzewające  i energetyczne ragout z soczewicy. Tylko podgrzać i już gotowe! W dodatku jest go na tyle dużo, że możesz poczęstować nim również innych. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu. Przy dobrej organizacji, to może być nawet mniej niż pół godziny. Możesz je przygotować na kilka sposobów również w wersji wege. Czyż to nie cudowne danie? Świetne do wykorzystania, zwłaszcza w najbliższych dniach, pełnych wyjazdów i pospiesznych odwiedzin.

image

Dla 4-5 osób (ok. 1.5 l):

Cukinia – 1 sztuka
Papryka -1 sztuka
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2-3 ząbki
Soczewica czerwona – 1 filiżanka ok. 150 ml
Pomidory krojone w kostkę – świeże, w puszce lub w kartonie (tu opakowanie tomatery ok. 400g)
Przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, papryka łagodna/ostra, majeranek
Mięso mielone najlepiej już  przygotowane jak na sznycle – około 200 g, można ewentualnie pominąć lub zastąpić dobrą kiełbaską ok. 30 dag.
Zielenina do posypania na przykład natka pietruszki
Olej – łyżka

Jeśli chcesz aby to było danie mięsne, możesz to zrobić na dwa sposoby. Po uduszeniu warzyw możesz dodać kulki z surowego mięsa mielonego, ale przyprawionego i przygotowanego wcześniej podobnie jak przygotowuje się mięso na sznycle. Ewentulanie nieprzyprawione mięso możesz  podsmażyć na cebuli do momentu aż zmieni kolor, doprawić i dopiero wtedy dodawać poszczególne warzywa.

Warzywa umyj, pokrój w drobną kostkę  i po kolei wrzucaj na rozgrzaną patelnię, podsmażając po ok. 1 minucie, cebulę, czosnek, (tu ewentualnie surowe, nieprzyprawione mięso), paprykę i cukinię.

Dopraw delikatnie solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.

Podlej delikatnie odrobiną wody i duś warzywa 2-3 minuty co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły.

Najlepiej przelóż podduszone warzywa do 2-3 litrowego garnka i  uzupełnij  1-2 kubkami wrzątku zależnie od gęstości, którą chcesz uzyskać.

Teraz ewentualnie jest moment na przygotowanie niewielkich – ok. 2 cm – kulek mięsnych z wcześniej przygotowanego mięsa mielonego. Jeśli ma to być danie wegetariańskie/wegańskie oczywiście pomiń ten etap.

Następnie dodaj pokrojone pomidory. Jeśli dodajesz świeże pomidory, wcześniej zdejmij z nich skórkę.

Czerwoną soczewicę opłucz pod zimną wodą, odsącz i dołóż do gotujących się warzyw.

Dopraw całość majerankiem (około łyżka stołowa) i gotuj na niewielkim ogniu, pod częściowym przykryciem, aż soczewica będzie miękka (ok. 15 minut).

Uzupełnij ewentualnie wrzątkiem, jeśli zamiast jednogarnkowego ragout wolisz zupę z soczewicy, a następnie dopraw do smaku przyprawami.

Podawaj w miseczkach z dodatkiem zieleniny oraz pieczywa.

image

Tu akurat ragout z soczewicy z kulkami mięsnymi. Mięso było przygotowane następująco:

Mięso mielone wołowe, wieprzowe lub najlepiej mieszane – ok. 800 g
Jajko – 1 duże lub  2  małe
Cebula  – 1 sztuka starta na średniej tarce
Bulka tarta – 1 filiżanka bułki oraz woda do jej namoczenia
Sól, pieprz ewentualne zioła na przykład lubczyk.

Wszystkie składniki wymieszano na jednorodną masę i doprawiono do smaku, a następnie  z większości mięsa usmażono sznycle. Pozostałą część mięsa (ok. 200g) zużyto właśnie do ragout z soczewicy. Niiewielkie kuleczki o średnicy ok 2 cm wrzucono do gotujących się warzyw.

image

P.S.

Dla większej liczby osób odpowiednio zwiększ proporcje.

Bardzo dobrze ragout, czy też zupa z soczewicy, smakuje z dodatkiem pokrojonej w kosteczkę mrchewki  1-2 sztuki. Dodaj ją przed cukinią.

Danie jednogarnkowe świetnie nadaje się do ugotowania na zapas oraz zamrożenie.

Mięso mielone możesz zastąpić dobrą kiełbasą. Obierz ją ze skóry, pokrój w kostkę i podsmaż na cebuli, a dalej dodawaj kolejne warzywa i postępuj już zgodnie z opisem powyżej.

Zamiast kulek mięsnych możesz również poddusić na cebuli samo zmielone mięso. Następnie przypraw je, dodawaj kolejne warzywa i postępuj już zgodnie z opisem powyżej.

Przygotowywanie potrawy możesz przyspieszyć krojąc poszczególne warzywa podczas duszenia poprzednich, ale jeśli nie czujesz się w kuchni zbyt pewnie, aby się warzywa nie przypaliły, pokrój je wcześniej.

Sposób przygotowania sznycli i kulek mięsnych podałam powyżej. Dzięki temu nawet możesz ugotować obiad z dwóch dań:-)

Świetnie mogą tu pasować zamiast tradycyjnego pieczywa chapati.

Print Friendly

Zostaw Komentarz