Zupa selerowa

wpis w: Obiady, Zupy | 0

 

Seler to zwykłe, niezwykłe warzywo pełne witamin, mikroelementów, znane z oczyszczających i przyspieszających  metabolizm właściwości, a przy tym mające niewielką liczbę kalorii. Biorąc pod uwagę w/w  szybka i łatwa do ugotowania  zupka z selerowej bulwy, która gości w moim domu od lat, staje się jeszcze bardziej atrakcyjna. Moje dzieci bardzo ją lubią w najprostszej formie – z dodatkiem grzanek. Ostatnio docenił ją również mój tata, czym sprawił mi dużo radości.

 

image

 

Składniki (dla 4-6 osób):

Seler 1 duża lub 2 małe bulwy
Marchewka 1 szt
Pietruszka 1 szt
Por 1/4 szt.
Cebula 1 szt
Czosnek 2-3 ząbki
Ziemniak 1-2 szt (niekoniecznie)
Masło 1 łyżeczka czubata
Zielenina do ozdoby(seler naciowy lub natka pietruszki)
Płatki migdałów (niekoniecznie)
Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk
Jogurt naturalny, śmietana 12%, śmietanka 30%, serek mascarpone (do wyboru, do zabielenia, ale niekoniecznie)

 

Nastawiamy wodę w garnku (ok. 3l). Obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka marchewkę, pietruszkę, pora i ziemniaki. Wrzucamy cebulę i ząbki czosnku, doprawiamy delikatnie przyprawami i gotujemy (ok. 20 minut od zagotowania). W międzyczasie obieramy seler, kroimy w grubą kostkę, dusimy na maśle do leciutkiego zarumienienia i wrzucamy do garnka z gotującym się bulionem. Gotujemy ok. 5 minut z pozostałymi warzywami. Następnie zupę miksujemy, doprawiamy i podajemy posypaną zieleniną. Ewentualnie wcześniej zupę zabielamy – zależnie od upodobania.

 

image

 

P.S.
– Zwykle zupa selerowa ma jaśniejszy, bardziej kremowy kolor, ale mnie trafiła się wyjątkowo duża marchew więc zupka wyszła selerowo-marchwiowa, ale i tak bardzo smaczna:-)
– Konsystencję zupy regulujemy ilością wody, poza tym jeśli chcemy aby miała lżejszy charakter nie dodajemy ziemniaków.
– Świetnie smakuje zabielona, z zieleniną, startym żółtym serem, zwłaszcza parmezanem, płatkami migdałów – najlepiej podprażonymi na suchej patelni oraz z grzankami (do wyboru, do koloru)
– Niejadkom można przed zmiksowaniem dołożyć kawałek mięska, pod warunkiem, że nie mają uczulenia na seler…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *