Pankejki gryczane z kwiatami czarnego bzu

Od kilku dni  zapach kwiatów czarnego bzu miesza się u mnie z zapachem truskawek, bzowe baldachy w tym roku wyjątkowo dorodne a truskawki słodkie jak w dzieciństwie. I chociaż sezon na nie za chwilę się skończy, to przepis na placuszki … Continued

Zupa jarzynowa curry z czosnkiem niedźwiedzim

wpis w: Obiady, Zupy | 0

Na deszczową i zimną majówkę, na smuteczki, na potrzebę zaopiekowania się sobą. Może być zwykła jarzynowa, może być jarzynowa curry z dowolną zieleniną albo wzbogacona o smak czosnku niedźwiedziego. Jeśli zamiast bogatej wiązki ma się zaledwie kilka  listków czosnku to … Continued

Pieczona dynia z szałwią i fetą

Mówią, że kuchnia to serce domu… Poczułam, że w stwierdzeniu tym nie ma żadnej przesady, kiedy zdecydowaliśmy się na duży remont i wymianę naszej prawie dwudziestoletniej kuchni, w której urządzenia po kolei zaczęły odmawiać posłuszeństwa. Jestem sentymentalna, porusza i wzrusza mnie … Continued

Jukka ogrodowa na talerzu

wpis w: Kolacje, Sałatki | 0

  Chaos kontrolowany, czyli jukka ogrodowa na talerzu, może być również w wersji pikantnej. Kilka chrupiących kwiatów jukki, spora garść zielonych liści roszponki, filiżanka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki i kilka łyżek fety sałatkowej pokrojonej w kosteczkę. Jeszcze można dodać … Continued

Z platków dzikiej róźy

wpis w: Koktajle i napoje | 0

Różana wspaniałość na upały, które na pewno wrócą. Kocham nasz kraj między innymi za to, że kto szuka ten znajdzie, bo tu i ówdzie kwiat dzikiej róży jeszcze jest! Ogromną przyjemność sprawia mi robienie rzeczy, które nie są konieczne, a … Continued

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu

wpis w: Koktajle i napoje | 0

Jeśli już krzywisz sie na hasło „czarny bez”, to zapewniam Cię, że jesteś w błędzie. To jest pyszne! Nie mogę się tylko nadziwić, że wcześniej nie wpadłam na ten pomysł. Tradycyjnie już w tym roku zrobiłam syrop na zimę i … Continued

Moja dzika tarta

wpis w: Kolacje, Przekąski i dodatki | 0

Moja dzika tarta krakersowa, w stu procentach domowa, tak więc nie z gotowych krakersów. Świetnie sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno – pyszna na co dzień oraz jako przystawka na dobry początek przyjęcia. Przepis bazowy pochodzi z … Continued