Pierniczki z patelni

wpis w: Ciasta i desery, Na Święta | 0

Kiedy przed świętami psuje Ci się piekarnik i nie ma widoku na szybką naprawę, a ochoty na kupowanie nowego i nieplanowany remont kuchni brak… Pomyślałam, że nie mam nic do stracenia — spróbuję, przynajmniej będzie ładnie pachnieć w kuchni. Pierniczki … Continued

Pumpkin spice latte

wpis w: Koktajle i napoje | 2

Świat zachwycił się dyniową kawą ze spienionym mlekiem już dawno, ale ja odkryłam ją tej jesieni, kiedy potrzebowałam czegoś bardziej energetycznego niż zwykła kawa. Pumpkin spice latte wyszła pysznie; niezbyt słodka, delikatnie dyniowa w smaku i efektowna. Na uwagę jednak … Continued

Półwytrawna tarta z morelami

wpis w: Przekąski i dodatki | 2

Są rzeczy zadziwiająco proste i mało wymagające, tylko nie trzeba się nad nimi za długo zastanawiać, a wstać z fotela i je zrobić. Soczysta, pólwytrawna morelowa przekąska nie jest moim odkryciem tego lata. Połączyłam ser blue z dojrzałymi morelami kilka … Continued

Tagliatelle pełne zdrowia

wpis w: Dania główne, Inne, Obiady | 0

Pokrzywa wyrosła na kilka pięter i dwa górne można ścinać, nareszcie! Czosnaczek zwyczajny zaczyna kwitnąć i za chwilę zrobi się gorzki, a podagrycznika wszędzie pełno. Maj! Krótka wizyta u przyjaciół za miastem, 15 minut w kuchni i tagliatelle pełne zdrowia … Continued

Wielkanocny mazurek panforte

wpis w: Ciasta i desery | 0

Dzisiaj historia o tym dlaczego pełen bakalii, słodyczy i korzennych przypraw bożonarodzeniowy włoski piernik z okolic Sieny zamieniłam w wielkanocny mazurek z białej czekolady. Dawno, dawno temu, kiedy Kraków tętnił turystycznym życiem, zazwyczaj uciekałam od tłumów i szukałam spokoju w … Continued

Cynamonowe pączusie z jabłek

wpis w: Ciasta i desery | 2

Od kilku dni po domu rozchodzi się zapach smażonych pączków. Eksperymentuję, a potem rodzinnie testujemy. No dobrze, prawdę mówiąc głównie testuję ja…  i jak tak dalej pójdzie, za chwilę sama będę pączkiem… no ale kiedy jak nie teraz… Te cynamonowe … Continued

Czekoladowe ciasto z buraka

wpis w: Ciasta i desery | 2

Upiecz 2 kg buraków, 2-3 sztuki wykorzystaj do przygotowania ciasta czekoladowego, pełnego wilgotnych owoców i chrupiącej czekolady, a resztę zachowaj na później… BURACZANE INSPIRACJE Możesz z nich przygotować świąteczną, aksamitną kremową zupę o pięknym kolorze z kleksem serka mascarpone. Wystarczy … Continued