Szparagi w maśle z chrupiącymi warzywami i ziołami

wpis w: Kolacje, Obiady, Sałatki | 0

Szparagi w maśle z chrupiącymi warzywami i aromatycznymi ziołami. Bogate w witaminy i minerały, pyszne  i bardzo mało kaloryczne. Oprócz smaku lubię w zielonych szparagach to, że tak łatwo i szybko można je zamienić w szlachetne, wartościowe danie. Przypominam sobie o … Continued

Ocet bzowy i lilakowa herbata

Na słoneczną majówkę w naturze zabrałam ze sobą dwie książki Małgorzaty Kalemby Drożdż “Jadalne kwiaty” oraz “Smakowite drzewa”. Obie zawierają mnóstwo prostych pomysłów i wskazówek do wykorzystania w kuchni, a jednocześnie zachęcają do uważności, bycia blisko natury i czerpania z … Continued

Cynamonowe bunuelos z dynią

wpis w: Ciasta i desery | 0

Jest tłusty czwartek, kończy się karnawał. W nocy spadł śnieg, a ponieważ mało było zimy w tym roku jest dla mnie jak pierwszy, chociaź jest luty. W zamrażalce znalazłam przygotowane jesienią dyniowe pure i przypomniałam sobie o cynamonowych mini pączkach  bunuelos, … Continued

Pieczone cytrusy

Za oknem krople styczniowego deszczu zwisają z balkonowej poręczy jak przeźroczyste koraliki. Tęsknię za prawdziwą zimą. W takie szare dni ciągnie mnie do czegoś słodkiego. Po świątecznych wypiekach czuję, źe  nie może to być kolejne ciasto. Szukam w myślach jakiegoś … Continued