Ser biały – 1 kubełek sernikowy ewentualnie 1 kg sera półtłustego
Masło – 1/2 kostki
Cukier – 1 szklanka
Kasza manna – 3-4 łyżki
Cukier waniliowy – 1/2 – 1 opakowanie
Jaja – 4 szt.
Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
Bakalie, jeśli ktoś bardzo lubi, ale zupełnie nie są konieczne

 

Wszystkie składniki, oprócz bakalii, wrzucamy do dużej, głębokiej miski i blendujemy/miksujemy je na jednolitą masę. Jeśli dodajemy ser biały twarogowy zamiast gotowego sera na sernik, to dodajemy również mały kubeczek śmietany. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec możemy dodać bakalie, ale ja najbardziej lubię naturalny sernik, bez żadnych dodatków. Pieczemy w 175 stopniach 45-60 minut. Ciasto na powierzchni ma piękny złoty kolor, a na drewnianym patyczku (np. długim patyku do szaszłyków) po sprawdzeniu nie pozostają resztki ciasta.

Ciasto możemy na chwilę zostawić w otworzonym, wyłączonym piekarniku, aby mniej opadło. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Jest kremowe, delikatne i bardzo smaczne, najlepsze w dniu pieczenia.

P.S.

– Na wierzch zamiast cukru pudru możemy zrobić swiąteczną polewę czekoladową, rozpuszczając czekoladę deserową i smarując czekoladową masą wierzch sernika.

– Dodatkowo na polewę, zanim zastygnie, możemy rozsypać dowolne bakalie lub tylko posiekana skórkę pomarańczową.

– Przepis podany jest dla tortownicy o średnicy ok. 25cm