Przepis dla 4-6 osób

wersja I

Sałata mieszana lub rukola – kilka garści
Cukinia świeża – 1 szt
Kurczak wędzony –  ok. 30 dag filetu z piersi kurczaka (ewentualnie udka)
Owoc granatu – pestki z 1/2 owocu
Daktyle suszone – kilka sztuk
Winogrona – kilkanaście sztuk (dodatkowo)
Oliwa, ocet balsamiczny do przyprawienia.

Do głębokiego półmiska wrzucamy kilka garści sałat mieszanych lub samej rukoli. Kroimy w cienkie półplasterki kurczaka, cukinię w drobną kostkę, daktyle wzdłuż na kilka części, winogrona kroimy w poprzek  na połówki (nie ma ich na zdjęciu, ale bardzo je polecam). Na koniec dodajemy pestki granatu. Polewamy sałatkę oliwą lub olejem, doprawiamy octem balsamicznym  lub pozostawiamy do doprawienia indywidualnego.

 

Wersja II

W wersji wegetariańskiej kurczaka można zastąpić pleśniowym serem kozim ok. 150g.
Pozostałe składniki bez zmian.

W obu wersjach sałatka jest lekka, słodkawa, pestki granatu nadają jej świeżość i nieco kwaskowy smak. Świetnie pasuje do serów i białego wina.

 

P.S.
Aby łatwo wydobyć pestki z  granatu, przekrawamy go w poprzek na pół, odwracamy wnętrzem do dołu i nad miseczką ostukujemy dużą łyżką dookoła.