Jabłka – ok. 1kg
Mąka – ok. 1/2 kubka
Cukier biały lub brązowy – ok. 1/2 kubka
Masło – 1/4 kostki
Obrane, pokrojone jakkolwiek jabłka ułóż na dnie formy do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Mąkę, cukier i masło posiekaj nożem, a następnie ugniataj i krusz w rękach aż masa będzie lekko wilgotna i dająca się pokruszyć w grudki, ale nawet jeśli dalej będzie sypka, możesz spokojnie ją rozsypać na owocach.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut, do zarumienienia się kruszonki.
Dodatkowe wskazówki:
Na jedną porcję potrzeba jedynie 1 duże jabłko, 2-3 łyżki stołowe mąki oraz tyle samo cukru, łyżeczkę czubatą masła, troszkę cukru waniliowego.
Nadmiar kruszonki można zamrozić i wykorzystać następnym razem.
Viola
Cieszę się Aniu, a ja wymyśliłam w międzyczasie crumble czekoladowe…przepyszne! Kiedyś o nich napiszę tylko muszę zdążyć je sfotografować:-)
Anna Protas
Super przepis! Crumble wyszło przepyszne! Następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji, bo mam dużo łasuchów w domu 🙂