Crumble z jabłkami

wpis w: Ciasta i desery | 2
Crumble z jabłkami
Na słodką sobotę proponuję crumble z owocami. Ja wykorzystałam obfitość jabłek, ale można z powodzeniem wykorzystać inne owoce sezonowe, owoce mrożone lub też odsączone z kompotu (np. śliwki). Crumble świetnie się sprawdzają jeśli mamy mało czasu i/lub ochoty na pieczenie, a na przykład niespodziewanie mamy gości…
Można je przygotować w dużej formie do ciasta lub też w pojedynczych naczyniach żaroodpornych. Crumble nie bardzo da się pokroić na eleganckie kawałki, ale jest niezwykle szybkie i smaczne, a przy tym w domu rozchodzi się nieśpieszny, cudny zapach pieczonego ciasta. Na zdjęciu pojedyncza porcja crumble w wersji bardzo podstawowej.
Przepis na średniej wielkości tortownicę:
Jabłka – ok. 1kg
Mąka –  ok. 1/2 kubka
Cukier biały lub brązowy – ok. 1/2 kubka
Masło – 1/4 kostki
Cukier waniliowy – 1/2 opakowania (można pominąć)
Cukier puder do posypania

 

Obrane, pokrojone jakkolwiek jabłka ułóż na dnie formy do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Mąkę, cukier i masło posiekaj nożem, a następnie ugniataj i krusz w rękach aż masa będzie lekko wilgotna i dająca się pokruszyć w grudki, ale nawet jeśli dalej będzie sypka, możesz spokojnie ją rozsypać na owocach.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut, do zarumienienia się kruszonki.

Dodatkowe wskazówki:
Na jedną porcję potrzeba jedynie 1 duże jabłko, 2-3 łyżki stołowe mąki oraz tyle samo cukru, łyżeczkę czubatą masła, troszkę cukru waniliowego.
Nadmiar kruszonki można zamrozić i wykorzystać następnym razem.

 

 

 

2 Responses

  1. Viola

    Cieszę się Aniu, a ja wymyśliłam w międzyczasie crumble czekoladowe…przepyszne! Kiedyś o nich napiszę tylko muszę zdążyć je sfotografować:-)

  2. Anna Protas

    Super przepis! Crumble wyszło przepyszne! Następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji, bo mam dużo łasuchów w domu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *