Śliwki pod pierzynką

wpis w: Ciasta i desery | 1

Ubiegły weekend spędziłam w Domu w Zakręcie na warsztacie pisarskim z Marią Kulą. Mieszkałam w pięknym starym, drewnianym domu z magicznym ogrodem. Trochę pisałam, rozmawiałam do późna w nocy z cudownymi ludźmi, których tu poznałam i cieszyłam się piękną jesienią. Właściciele domu gotowali dla nas domowo i pysznie, a w niedzielę poczęstowali znakomitą szarlotką z bezą.

Ponieważ ostatnio u mnie jabłka pojawiały się dość często, a śliwki niedługo się skończą, postanowiłam połączyć śliwkową inspirację Marii Kuli, o której mówiła w wywiadzie TUTAJ, z szarlotką z Domu w Zakręcie. Wyszedł pyszny deser, który można przygotować w bardzo łatwy sposób.

Ile razy zostają nam białka i czasem nie mamy pomysłu na ich wykorzystanie… Śliwki z cynamonem i bezą, to doskonale jesienne połączenie i jeden ze sposobów na przygotowanie czegoś pysznego i efektownego niemal z niczego, a w dodatku w krótkim czasie, co rownież nie pozostaje bez znaczenia.

Najlepiej jeśli śliwki pod pierzynką przygotowywane są w osobnych naczyniach żaroodpornych, które od razu dzielą deser na właściwe porcje. Śliwki zapiekane z cynamonem i bezą są pyszne, a najlepsze od razu po upieczeniu!

Śliwki z bezą IMG_2602 IMG_2603

Składniki na 4 porcje:
Śliwki – około 500 g (najlepiej te duże)
Cukier drobny – 1/2 kubka (ok. 150 g)
Białko z dwóch jaj
Cynamon – łyżeczka
Mąka ziemniaczana – 1-2 łyżeczki (opcjonalnie)
Masło lub olej kokosowy do natłuszczenia naczyń

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Śliwki umyj i wypestkuj.
Naczynia żaroodporne natłuść masłem lub olejem kokosowym i ułóż śliwki do 3/4 wysokości miąższem do góry.

Posyp śliwki cynamonem i wstaw na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika.

W międzyczasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżce cukier i dalej ubijaj. Na koniec możesz dodać do ubitych białek 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać.

Ostrożnie wyjmij z piekarnika naczynia ze śliwkami, dopełnij naczynia masą z białek i wstaw ponownie do zapieczenia na około 10 minut. Następnie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i dosuszaj bezę kolejne 10 minut, kontrolując aby się nie przypaliła.

Podawaj od razu po upieczeniu.

Dodatkowe wskazówki
Bez mąki zriemniaczanej deser rownież się udaje, piana może jednak trochę szybciej znikać.

W razie potrzeby możesz zmniejszyć ilość cukru, podawaj wtedy deser od razu po upieczeniu, gdyż pianka będzie bardzo delikatna i szybko będzie znikać.

Jeśli deser chwilę będzie czekał na swoich amatorów. Możesz wypróbować nieco inny sposób pieczenia, który sprawia źe beza jest bardziej chrupiąca z wierzchu, a piana trochę wolniej znika; nagrzej piekarnik do 175 stopni, śliwki zapiecz 10 minut, rozłóż ubitą pianę z mąką ziemniaczaną i zapiekaj 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i kontrolując aby wierzch się nie przypalił zapiekaj kolejne 10 minut, zmniejsz do 100 stopni lub wyłącz piekarnik i jeszcze dosusz kilka minut.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *