Pokrzywowe latte

wpis w: Koktajle i napoje | 2

Kwiecień, plecień…

Kilka dni temu zauważyłam, że pojawiły się już tu i ówdzie świeże kępy młodej pokrzywy, Niestety, nie da się nie zauważyć również, że zrobiło się bardzo zimno, a czasem nawet pada śnieg…Pogoda nic sobie nie robi z tego, że niedługo będziemy wyjeżdżać na majówkę. Pomimo, że w ostatnich dniach nie rozpieszcza i nie zachęca do spacerowania, skuszona dobroczynnym działaniem pokrzywy, postanowiłam  zerwać trochę świeżych pędów. Do momentu aż zakwitnie, czas na jej zbiór  jest znakomity. Gumiaki, rękawice, nożyczki i gotowe! Niech tylko zrobi się choć trochę cieplej!

Napar z pokrzywy – zwłaszcza z dodatkiem imbiru, goździków oraz cytryny – świetnie smakuje w chłodniejsze, wiosenne dni. Jest teraz szczególnie wartościowy, ponieważ pokrzywie przypisuje się działanie oczyszczające, wzmacniające i wspomagające trawienie. Więcej o właściwościach pokrzywy pisałam dokładnie rok temu  TUTAJ.

Nap;ar z pokrzywy

Kiedy piłam sobie spokojnie napar z pokrzywy, smak jego wydał mi się znajomy i wpadł mi do głowy pewien pomysł…Postanowiłam zrobić eksperyment i sprawdzić jak smakuje pokrzywowe latte…Zarówno smakiem jak i wyglądem nawiązuje do matcha latte, o której pisałam TUTAJ. Jeśli lubisz nowe smaki, a zwłaszcza zieloną herbatę matcha, to jest szansa, że posmakuje Ci również moje latte z pokrzywy. Przygotowałam je w kilku wersjach: na mleku krowim, owsianym oraz lekko osłodzonym migdałowym. Chociaż bardzo lubię spienione mleko krowie, to tym razem pokrzywowe latte na mleku migdałowym dla mnie okazało się najsmaczniejsze. Nie sprawdzałam jeszcze w internecie, czy ktoś już wymyślił podobny napój przede mną. Zresztą tak dobrze sie przy tym bawiłam, że nie ma to większego znaczenia. Czuję się jakbym odkryła coś wielkiego i niech tak zostanie…

Pokrzywowe latte na mleku krowim:

Pokrzywowe latte Mamucie_Przysmaki_blog-0100

Pokrzywowe latte na mleku migdałowym:

Mamucie_Przysmaki_blog-0112 Mamucie_Przysmaki_blog-0122

Na filiżankę dla jednej osoby:
Świeże liście pokrzywy – ok. 8 szt.
Przestudzony wrzątek – ok. 50 ml
Mleko krowie lub roślinne – ok. 100 ml
Cukier do smaku (opcjonalnie)

Młode pędy pokrzywy dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Oderwij  ok. 8 młodych listków – zwykle tylko z 2 lub 3 pięter. Przelej je na sicie gorącą wodą, a następnie zalej niewielką ilością przegotowanej, gorącej, ale nie wrzącej wody (ok. 50 ml). Po kilku minutach napar dokładnie zmiksuj. Możesz to zrobić np. w małym blenderze.

Następnie przelej dokładnie zmiksowaną pokrzywę do filiżanki i uzupełnij gorącym, spienionym mlekiem krowim lub roślinnym. Zamieszaj przed podaniem. Możesz ewentualnie dosłodzić napój do smaku.

Gorący, dobrze smakuje w chłodne wiosenne dni, a biorąc pod uwagę wiele dobroczynnych właściwości pokrzywy, jest skarbem dla zdrowia i urody. Zapraszam do wypróbowania!

 

 

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *