Chrupiące grzanki

wpis w: Przekąski i dodatki | 2

Chrupiące grzanki z czerstwego pieczywa

Przejrzane, ewentualnie posegregowane na jasne i ciemne, pieczywo kroję w kostke ok. 1cmx1cm lub drobniejszą  i wrzucam na dużą patelnię teflonową z rozgrzaną oliwą lub masłem (ok. 1 łyżka). Delikatnie zarumieniam kostki mieszając lub podrzucając od czasu do czasu i uważając aby ich nie przypalić. Pod koniec dodaję przyprawy np. sól, pieprz, czosnek, ulubione suszone zioła. Chrupiące, smakowite grzanki po wystudzeniu przekładam do pudełka i wykorzystuję w ciągu kilku najbliższych dni do zup i sałatek, o ile dotrwają do tego czasu:-)

image

 

 

2 Responses

  1. Porowa zupka włoska | Mamucie Przysmaki

    […] Nastawiamy wodę w garnku (ok. 8 kubków). Obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, kalarepę. Wrzucamy cebulę, doprawiamy delikatnie przyprawami i gotujemy ok. 20 minut od zagotowania. W międzyczasie myjemy pory, kroimy jakkolwiek, dusimy na maśle lub oliwie do leciutkiego zarumienienia, dorzucamy posiekany czosnek, a następnie wrzucamy całość do garnka z gotującym się bulionem. Gotujemy ok. 5 minut z pozostałymi warzywami. Następnie zupę miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem oraz grzankami z białego lub razowego pieczywa. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *