Ciastka owsiane

Przepis na ciastka owsiane dostałam od mojej przyjaciółki, wpisują się dokładnie w styl mojego gotowania i pieczenia. Są szybkie i niespieszne, poza tym można je modyfikować i doprawiać według własnego uznania, co uwielbiam. Piekąc je miałam nadzieję, że uchowają się kilka dni do porannej kawy, ale okazały się dla wszystkich zbyt smaczne i pomimo, że są to dość konkretne ciastka, zniknęły jeszcze tego samego popołudnia.

image

Składniki na kilkanaście dość dużych ciastek:
płatki owsiane – 2 kubki
mąka – 1/2 kubka (najlepiej razowa)
cukier 1/2 kubka (najlepiej brązowy)
masło – ok. 150 g
jajko – 1 szt duża
otręby dowolne – 1/2 kubka (tu mieszanka otrąb gryczanych, siemienia lnianego oraz ziaren sezamu 1/2 kubka łącznie)

można dodać przyprawy (cynamon, imbir, goździki ale tu ich brak)
miód – 1-2 łyżki, jeśli ciasto się nie lepi

Wszystkie składniki dobrze wymieszać aż się połączą i formować ciastka. Mają się lepić po dociśnięciu. Jeśli się rozsypują, to można dodać jeszcze łyżkę masła i łyżkę miodu. Piec ok 20 min w 170 stopniach, aż się leciutko zarumienią. Po wystygnieciu są kruche i smaczne.

image

P.S.

Do formowania i uklepywania ciastek może być pomocny szeroki nóż.
Do części lub całości masy można dorzucić posiekaną gorzką czekoladę.
Ciastka owsiane mogą być świetną przekąską, którą można zabrać ze sobą.

 

 

10 Responses

  1. Viola

    Aniu, jeszcze ich nie piekłam z olejem kokosowym. Masło troche zlepia sypkie składniki i daje kruchość. Ciekawe co zrobi olej, nie pozostaje nic innego jak wypróbować. Która pierwsza to zrobi niech się odezwie, ok?

  2. Viola

    Aniu, super! To jak dziękuję za to, że je pieczesz. Ja je bardzo, bardzo lubię i na wszelki wypadek zbyt często nie robię:-)) Mogą też być fajne do wspólnego eksperymentowania i zabawy z dziećmi, kształty i dodatki rozmaite, posypki itp.

  3. Ania

    Wiolu a gdyby zamiast masła dodać olej kokosowy ??

  4. Anna Protas

    Violu, melduję, że Twoje ciasteczka są ostatnio hitem w mojej kuchni! Moje maluchy uczestniczą w ich produkcji, a potem ze smakiem je zjadają! Dziękuję <3

  5. Viola

    Ania, kubek to trochę więcej niż szklanka. Tradycyjnie szklanka to 200 ml a przeciętny kubek 250 ml. Moje przepisy zwykle nie są apteczne, moźesz więc przyjąć, że czubata szklanka = kubek. Pomieważ nie mam w domu tradycyjnych szklanek, a kubków u mnie dostatek wolę miarkę kubkową.

  6. Viola

    Kasia, bardzo Ci dziękuję za ten komentarz. Dobre zdrowe jedzenie i jeszcze czas miło spędzony razem:-)

  7. Kasia

    Dziękuję za przepis!!! Robiłam już je wiele razy w asyście 2letniej córki. Zawsze wyszły i zawsze były pyszne. Córka zachwycona i ja też bo robi się je błyskawicznie, a ja osobiście mam poczucie, że podałam córce coś o wiele bardziej zdrowego niż ciastko ze sklepu/cukierni.

  8. Viola

    Na pewno było 12 dużych i ciężkich ciastek i kilka mniejszych 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *