Crostini z pastą z wątróbek

wpis w: Przekąski i dodatki, Sylwester | 0

Crostini z pastą z wątróbek drobiowych, to klasyczna przystawka podawana we Włoszech zamiennie z popularną bruschettą. Przepis dostałam od mojej nauczycielki włoskiego Małgosi, ktora z kolei dostała go od Carli, swojej włoskiej znajomej z Florencji.

Przygotowywałam pastę z wątróbek kilka razy i lubimy ją rodzinnie do chrupiącego pieczywa na kolację. Zdecydowałam, że w tym roku znajdzie się  u nas na świątecznym stole zamiast tradycyjnego pasztetu, zwłaszcza że przygotowanie jej zajmuje niecałe pół godziny.

Crostini z wątróbkową pastą świetnie nadają się na spotkania towarzyskie i mogą zastąpić tradycyjne kanapki.

Crostini z pastą z wątróbek

Składniki dla ok. 8 osób:
Wątróbki drobiowe – 50 dag
Szałwia – 8 świeżych listków lub 1/2-1 łyżeczka suszonej szalwi
Czosnek – 1 ząbek
Masło – 30 g
Oliwa – 2 łyżki stołowe
Mleko – ok. 100 ml
Pieprz kolorowy świeżo zmielony – szczypta
Sól do smaku
Pieprz czerwony, natka pietruszki lub kolendry do ozdoby
Bagietka lub inne pieczywo

Umytą i oczyszczoną ze zbędnych elementów wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej oliwę i mieszając od czasu do czasu, smaż wątróbkę z dodatkiem posiekanych listków swieżej lub suszonej szałwi ( do 15 minut). Pod koniec dodaj rozdrobniony czosnek i pieprz kolorowy.

Usmażoną wątróbkę przełóż do miski i zblenduj na kremową masę. Patelnię umyj, osusz, rozpuść masło, dodaj mleko, a następnie wcześniej przygotowany krem z wątróbki i mieszając ponownie podsmażaj 5-10 minut aż do uzyskania jednorodnej, kremowej konsystencji.

Przygotuj pieczywo. Skrop je delikatnie oliwą i wstaw na kilka minut do piekarnika.

Pastę z wątróbek dopraw do smaku solą, pieprzem i smaruj nią lekko zarumienione w piekarniku kromki pieczywa.

Dodatkowo przed podaniem można  ozdobić crostini czerwonym pieprzem i zieleniną; szczypiorkiem, pietruszką czy kolendrą. Świetnie smakują polane oliwą.

Pasta z wątróbek drobiowych z czerwonym pipeprzem

Uwagi dodatkowe
Pasta trzymana zbyt długo na patelni zrobi się sucha i trudniej rozsmarowywalna.

Pastę z wątróbek drobiowych moźna przechowywać w lodówce, najlepiej w szklanym, zamykanym naczyniu 1-2 dni.

Pasta z wątróbek

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *