Tapas – koreczki z warzyw w cieście

wpis w: Przekąski i dodatki, Sylwester | 2

Tapas są specjalnością niemal każdej  hiszpańskiej restauracji, ich rozmaitość jest podyktowana fantazją kucharza, a przepis zwykle pilnie strzeżony. Przyznam, że zupełnie nie spodziewałam sie, że będę w tym tygodniu robić jakąkolwiek hiszpańską przekąskę, a jak to się stało, że jednak ją zrobiłam możesz przeczytać w liście, który wyślę w przyszły czwartek.  Na list z Mamucimi Przysmakami możesz zapisać się wpisując imię i adres mailowy w ramce  z boku po prawej stronie  lub pod wpisem.

Przepis na tapas znalazłam tutaj, ale go trochę zmodyfikowalam. Wymyśliłam, że podobnie jak hiszpańską sałatkę rosyjską można kulki warzywne podać na chrupiących cueros. Czemu nie? Akurat mialam w domu zakupione w Salamance ciasto, które na sucho przypomina pokruszone kawałki lazanii.  Możecie mieć kłopot z kupieniem cueros, ale przecież wcale nie trzeba tak kurczowo się ich trzymać. Gdyby jednak udało się Wam gdzieś je zdobyć, to uprzedzam, że trzeba poeksperymentowac z czasem praźenia w mikrofali. Ja  je układałem pojedynczo na talerzu i prażyłam ok. 30 sekund. Niestety gotowe cueros bardzo łatwo chłoną wilgoć i dlatego nie nadają się do przechowywania po uprażeniu.  Najlepiej je przygotować  i użyć  tuż przed podaniem przekąski.

image

Składniki na ok. 20 szt:
Czarne oliwki bez pestek – ok. 300 g netto
Suszone pomidory – kilkanaście sztuk
Natka zielonej pietruszki – pęczek
Kapary – ok. 10 szt
Cebula – 1 sztuka
Jaja – 2 sztuki
Mąka – ok. 100 g
Olej do smażenia
Przyprawy: sol, pieprz, tymianek do smaku – tu zamiast tymianku dałam płatki chili
Rukola, pomidorki koktajlowe i cueros do ozdoby
Wykałaczki

image

Przygotuj cueros, a jeśli ich nie posiadasz mozesz koreczki podać inaczej (patrz poniżej).

Jaja roztrzep z mąką na jednolitą masę.

Pozostale składniki: czarne oliwki, suszone pomidory, kapary, cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj i wymieszaj z ciastem. Dopraw całość do smaku przyprawami.

Formuj lyżeczką “kulki” wielkości orzecha włoskiego i smaż porcjami w głębokim oleju do lekkiego zarumienienia. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikiu papierowym.

Po usmażeniu wszystkich  nabij na wykałaczkę połówkę pomidorka koktajlowego, kulkę warzyw w cieście, listki rukoli i ułóż całość na niewielkich cueros, a w przypadku ich braku na przykład  na listach dowolnej sałaty.

image

Możesz również przygotować inne warianty smakowe koreczków, jak na przykład z zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami.

W obu wersjach ciekawie wyglądają i smakują. Można nimi mile  zaskoczyć przyjaciół na przyjęciu.

image

P.S.

Zamiast na cueros moźesz podać kuleczki warzywne na przykład na niewielkich grzankach z dodatkiem sera pleśniowego,  najlepiej koziego.

Ww hiszpańska sałatka rosyjska, czyli ensaladilla rusa, podana na cueros to tapa zwany paloma. Przepis na tą bardzo smaczną salatkę jest tutaj.

 

 

2 Responses

  1. Viola

    Tak, dobrze sie do tego nadają. Żeby nie obciążać pamięci możesz przepis wydrukować – jest u mnie taka opcja. Pozdrawiam serdecznie.

  2. Małgorzata

    Wyglądają smakowicie… muszę zachować w pamięci ten przepis i na spotkanie z przyjaciółmi jak znalazł… Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *