Pasta jajeczna w trzech smakach

wpis w: Śniadania | 4

 

image

 

Pasta jajeczna jest świetnym dodatkiem do pieczywa, który może być wykorzystany zarówno w dzień powszedni, jak i w czasie świątecznego śniadania. Możemy ją przygotować na wiele sposobów smakowych i kolorystycznych w ilościach zależnych od zapotrzebowania.

Przepis na pastę jajeczną w 3 smakach dla ok. 8 osób:
Jaja – 6 szt
Ser biały najlepiej  połtłusty lub twaróg – 60 dag
Śmietana 18% – 3-4 lyżki
Jarmuż lub świeże liście szpinaku – garść lub dwie
Suszone pomidory – ok. 5-6 sztuk
Sól, pieprz, papryka słodka i chili
Oliwa, olej dyniowy, koncentrat pomidorowy, sos tabasco, curry (niekoniecznie)
Zielenina do ozdoby

Ugotowane na twardo i ostudzone jaja blendujemy z białym serem i śmietaną na jednorodną masę. Stopień zmiksowania zależy od tego na ile gładką masę chcemy uzyskać. Ja zwykle zostawiam trochę grudek. Uzyskaną masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie dzielimy na 3 części:

Pasta żółta – zostawiamy naturalną lub dosypujemy 1/3 lyźeczki curry.

Pasta zielona – dosypujemy jarmuż lub szpinak i blendujemy.

Pasta czerwona – dodajemy suszone pomidory, paprykę, paprykę chili lub kilka kropel tabasco i blendujemy. Dla wzmocnienia koloru i smaku możemy dodać łyżeczkę koncentartu pomidorowego.

Wymieszane pasty przekladamy do miseczek, do zielonej moźemy dodać okreżnym ruchem olej dyniowy, do żóltej i czerwonej  oliwę z oliwek. Z wierzchu pasty możemy dodatkowo posypać przyprawami, czy też dodatkowo ulubionymi ziołami, ozdobić zieleniną i podawać jako dodatek do pieczywa.

Mało pracy, a wiele różnorodnych smaków i dobrego jedzenia. Smacznego!!

image

 

 

4 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *