Przepis dla ok. 4- 6 osób

Wersja I wegetariańska:
Bakłażany 2 szt
Cebula 1 szt
Papryka 1-2 szt
Cukinia mała 1 szt
Czosnek 1-2 ząbki
Ser feta ok. 20 dag
Pomidory pokrojone w kostkę z kartonu/puszki (ok. 400g)
Zielenina do ozdoby (np. pietruszka, sałata roszponka)
Olej rzepakowy lub oliwa 1-2 łyżki
Przyprawy np. pieprz, papryka słodka i/lub chilli, czosnek

 

image

 

Wersja II z mięsem:
Bakłażany 2 szt
Mięso mielone wołowo-wieprzowe lub wieprzowe ok. 40 dag
Cebula 1 szt
Papryka 1 szt
Cukinia mała 1/2 szt
Czosnek 1-2 ząbki
Starty parmezan do posypania ewent. dowolny twardy ser żółty
Pomidory pokrojone w kostkę z kartonu/puszki (ok. 400g)
Zielenina do ozdoby
Olej rzepakowy lub oliwa 1-2 łyżki
Przyprawy np. pieprz, papryka słodka i/lub chilli, czosnek

 

image

 

 

Nagrzewamy piekarnik do ok. 175 stopni. Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż, wydrążamy cześć miąższu i zachowujemy go. Układamy połówki bakłażana w brytfance lub w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i pieczemy w piekarniku ok. 20 minut (a właściwie do momentu przygotowania farszu). W międzyczasie przygotowujemy farsz czyli:

– Podsmażamy na łyżce oleju mielone mięso (5-6 minut), doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, lubczykiem. (dotyczy tylko wersji II)
– Podsmażamy kolejno pokrojone w drobną kostkę warzywa: cebulę, paprykę, miąższ z bakłażana, cukinię oraz drobno posiekany czosnek.
– W  przypadku wersji II warzywa podsmażamy na osobnej patelni, a następnie łączymy z podsmażonym mięsem.
– Na koniec dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (o tej porze roku najlepiej z kartonu lub z puszki)
– Doprawiamy całość  przyprawami np. solą, pieprzem, papryką słodką i chilli, lubczykiem, czosnkiem.

Następnie nakładamy obficie farsz do podpieczonych bakłażanów. Na wierzch dajemy pokrojony w kostkę ser feta (tylko w wersji I) i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut (ąż bakłażany będą miękkie). Po upieczeniu delikatnie dzielimy w poprzek na mniejsze kawałki (ok. 3  zależnie od wielkości bakłażana). w wersji II tuż przed podaniem  posypujemy parmezanem, zieloną pietruszką a wolne przestrzenie wypełniamy  sałatą typu roszponka. Podajemy jako danie główne z ryżem lub jako dodatek z pieczywem.

P.S.
– Parmezan można zastąpić żółtym serem, ale wcześniej trzeba podzielić bakłażana. Następnie  poszczególne kawałki posypać startym serem i ponownie, choćby  kilka minut, zapiec w piekarniku.
– Z dwóch dużych bakłażanów, wychodzi ok. 12 cząstek, jako przystawka na półmisku może być w związku z tym zaserwowana większej liczbie osób.