Kaczka z jabłkami albo bez…

Kaczka z jabłkami, to moim zdaniem idealna propozycja na świąteczny obiad z kilku powodów:

1. Praktycznie robi się sama;
2. Jest bardzo smaczna;
3. Niewykorzystana obiadowo moźe posłużyć do przygotowana szybkiej i przepysznej sałatki na kolację.

Mam dwa wypróbowane sposoby na przygotowanie filetu z kaczki. Pierwszy dłuższy, ale kaczka jest bardzo smaczna i drugi krótszy, wymagający troszkę więcej naszego udziału; kaczka smakuje nieco inaczej, ale również smacznie.

Skladniki:
Filet z kaczki (ok. 200g na osobę)
Jabłka (ok. 1 szt na osobę) ewentualnie 2-3 śliwki suszone.
Sół, pieprz, czosnek sproszkowany lub świeźy, majeranek
Oliwa

Sposób 1
Opłukane wodą filety, jeśli są za duże, porcjujemy, oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem, skrapiamy oliwą, posypujemy majerankiem i nacieramy równomiernie. Dobrze by było pozostawić przyprawione filety w lodowce przynajmniej na 1/2 godziny, ale jeśli nie ma takiej możliwości umieszczamy je w delikatnie nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na 1/2 h do nagrzanego do ok. 220 stopni piekarnika (odkryte). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180-200 stopni, zarumienione filety polewamy wytworzonym sosem i przykrywamy.

Dusimy 30-40 minut, ponownie polewamy sosem, dorzucamy obrane i pokrojone w ósemki jabłka (najlepiej twarde i winne) lub opłukane suszone śliwki i dusimy pod przykryciem kolejne 30 minut.

image

Sposób 2
Opłukane filety porcjujemy, nacinamy delikatnie od strony pokrytej skórą.
Oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem, skrapiamy oliwą, posypujemy majerankiem i nacieramy równomiernie.

Dobrze by było pozostawić przyprawione filety w lodowce przynajmniej na 1/2 godziny, ale jeśli nie ma takiej możliwości od razu obsmażamy na rozgrzanej patelni na oliwie z dodatkiem odrobiny masła. Rozpoczynamy od częsci pokrytej skórą (kilka minut do zarumienienia skórki) a następnie przekręcamy i smażamy kolejne kilka minut (4-5).

Zarumienione na patelni filety przekladamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180-200 stopni.

Po kilku – kilkunastu minutach dodajemy obrane i pokrojone w cząstki jabłka lub śliwki i pieczemy bez przykrycia ok. 30 minut lub kilkanaście minut dlużej jeśli lubimy mięso bardziej wypieczone.

Podajemy najlepiej od razu z ryżem, ziemniakami lub patatami oraz na przyklad z zieloną sałatą polaną sosem vinegret.

 

image

 

P.S.

Filet z kaczki moźna oczywiście upiec bez żadnych dodatków.