Przepis dla 4-6 osób

Suszone owoce w równych proporcjach:
Jabłka – 100g
Śliwki – 100g
Gruszki – 100g
Pomarańcza – 1szt
Cynamon – sproszkowany lub laska
Cukier waniliowy – 1szt
Goździki – szczypta (ok. 6 szt)
Miód lub cukier brązowy ewentualnie biały
Sok z cytryny do smaku

 

Kompot z suszu najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Suszone owoce umyć, zalać wodą (ok. 2.5-3l), doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Dodać cukier lub miód, przyprawy do smaku oraz umytą i wyparzoną pomarańczę pokrojoną w plastry. Następnie przykryć i odstawić na kilka godzin. Przed podaniem przecedzić i ewentualnie doprawić dodatkowo cukrem lub miodem i sokiem z cytryny.

Najlepiej smakuje mocno schłodzony.

P.S.
– Intensywny kolor i smak kompot z suszu zawdzięcza śliwkom, więc w zależności od tego jaki efekt chcemy uzyskać możemy dodać ich więcej lub mniej.