Przepis dla 4-6 osób:

Szpinak świeży – kilka garści
Gruszka – 3-4 duże sztuki
Dynia pieczona lub marynowana pokrojona w kostkę – kilka garści lub  1-2 sloiczki
Śliwki suszone bez pestek – garść
Orzechy włoskie – garść
Starty ser parmezan do posypania
Oliwa lub olej rzepakowy lub olej z pestek winogron – 3 łyżki
Cytryna – 1 sztuka

Szpinak najlepszy jest świeży, pakowany w woreczkach.
Na liściach szpinaku rozsypujemy po kolei; pokrojoną w grubą kostkę gruszkę, dynię oraz pokrojone na mniejsze kawałki śliwki suszone kalifornijskie lub wypestkowane nasze śliwki krajowe, ale miekkie. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny oraz oliwą lub olejem. Calość posypujemy orzechami włoskimi oraz startym parmezanem, ale w przypadku jego braku i tak sałatka jest świetna nie tylko na wigilijny stół. Proporcje składników możemy zmieniać według upodobania.

P.S.

– Tutaj użyłam kawałek dyni Hokkaido, którą wcześniej, zawiniętą w folię aluminiową, upiekłam w piekarniku (ok. 1h, 180 stopni), wystudzilam, usunęlam miąższ i pokroiłam na mniejsze kawałki.
– Dynię pieczoną możemy zastąpić marynowaną.
– Do posypania możemy, dodatkowo lub zamiast orzechów, użyć uprażonych pestek dyni. Możemy również zamiast orzechow włoskich dodać garść orzechów nerkowca.
– Sałatkę moźemy równiez doprawić sosem na bazie oliwy, octu balsamicznego i miodu, ale i bez tego jest świetna.
– Zamiast parmezanu startego możemy do salatki dodać platki parmezana lub ser kozi.