Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato
Zbiór przepisów, fotografii, obrazów oraz opowieści,
wzbogacony o smak dziko rosnących roślin.
Kulinarno-artystyczna kontynuacja poprzedniej książki
Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato
Zbiór przepisów, fotografii, obrazów oraz opowieści,
wzbogacony o smak dziko rosnących roślin.
Kulinarno-artystyczna kontynuacja poprzedniej książki
5 rozdziałów na 264 stronach
MOJA DZIKA KUCHNIA, WIELKANOC,
WIELKA MAJÓWKA,
PEŁNIA LATA i BABIE LATO
Blisko 100 przepisów na wiosnę i lato.
Proste przepisy, w większości wegetariańskie,
oparte na łatwo dostępnych, sezonowych składnikach.
Dodatkowe wskazówki, zamienniki
oraz przyjemne piktogramy ułatwiające gotowanie.
Smaki dobrze znane z dzieciństwa i całkiem nowe
Różnorodność i spora porcja wiedzy oraz doświadczenia podana w lekki sposób.
Autorskie fotografie, obrazy oraz opowieści.
Takie są Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato
TA KSIĄŻKA JEST DLA CIEBIE
Książek kulinarnych wydaje się obecnie mnóstwo. Rzadko jednak trafia się publikacja tak prawdziwa i przepełniona miłością – miłością do smaków, obrazów, kolorów, tekstury. „Mamucie przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato” urzekają od pierwszej strony. Gratuluję autorce stworzenia książki, w której wszystko jest w odpowiedniej proporcji, jak w najlepszym daniu.
Katarzyna Drewnowska – założycielka i wydawczyni, Wydawnictwo FILO
Autorka porusza się po swojskiej kuchni, zahaczając o dzikie ścieżki. Nie udaje sztuki przetrwania, lecz zabiera nas w bajkową podróż. Zbiera kwiaty i liście napotkanych roślin, by wpleść je w kojące, domowe potrawy. Przepisy zostały zilustrowane bezpretensjonalnymi fotografiami skompono-wanymi w wyciszone, apetyczne obrazy. W tej książce można poczuć się jak w domu.
Małgorzata Kalemba-Droźdż – autorka książek m.in. Pyszne chwasty, Jadalne kwiaty, Smakowite drzewa, dr biochemii
W fotografowaniu ważny jest dla mnie umiar i światło.
W pisaniu cenię sobie szczerość i uczciwość wobec siebie i czytelnika.
Gotowanie to moja codzienność, radość eksperymentowania
i dzielenie się z bliskimi różnorodnymi smakami w zgodzie z porami roku.
W sztuce, podobnie jak w naturze, szukam harmonii i ukojenia.
Kiedy fotografuję czy maluję, zanurzam się w swoich emocjach i zapominam o całym świecie.
Od 2014 roku prowadzę bloga Mamucie Przysmaki. Jesienią 2019 roku wydałam swoją pierwszą książkę
Mamucie Przysmaki. Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie.
Wiosną 2022 roku ukazała się moja druga książka Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato.
Viola Grzelka