Przepisy na wiosnę i lato

3

Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato

 

  Zbiór przepisów, fotografii, obrazów oraz opowieści,

wzbogacony o smak dziko rosnących roślin.

Kulinarno-artystyczna kontynuacja poprzedniej książki

Mamucie Przysmaki. Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie.

ksiazka-wiosna-lato-MP

5 rozdziałów  na 264 stronach

MOJA DZIKA KUCHNIA, WIELKANOC,

WIELKA MAJÓWKA,

PEŁNIA LATA i BABIE LATO

 

Blisko 100 przepisów na wiosnę i lato.

 

Proste przepisy, w większości wegetariańskie,

oparte na łatwo dostępnych, sezonowych składnikach.

 

Dodatkowe wskazówki, zamienniki

oraz przyjemne piktogramy ułatwiające gotowanie.

 

Smaki dobrze znane z dzieciństwa i całkiem nowe

Różnorodność i spora porcja wiedzy oraz doświadczenia podana w lekki sposób.

 

Autorskie fotografie, obrazy oraz opowieści.

Takie są Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato

  • Jeśli gotujesz na co dzień i szukasz nowych, zdrowych pomysłów.
  • Jeśli chętnie wracasz do smaków dzieciństwa.
  • Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty.
  • Jeśli chcesz skorzystać z łatwo dostępnych dziko rosnących roślin.
  • Jeśli nie gotujesz, ale lubisz książki kulinarne.
  • Jeśli odpoczywasz przeglądając albumy.
  • Jeśli kochasz naturę i doceniasz wartość małych przyjemności.
  • Jeśli szukasz pięknej książki na prezent.

 

TA KSIĄŻKA JEST DLA CIEBIE

 

 

Książek kulinarnych wydaje się obecnie mnóstwo. Rzadko jednak trafia się publikacja tak prawdziwa i przepełniona miłością – miłością do smaków, obrazów, kolorów, tekstury. „Mamucie przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato” urzekają od pierwszej strony. Gratuluję autorce stworzenia książki, w której wszystko jest w odpowiedniej proporcji, jak w najlepszym daniu.

 

Katarzyna Drewnowska – założycielka i wydawczyni, Wydawnictwo FILO

 

 

Autorka porusza się po swojskiej kuchni, zahaczając o dzikie ścieżki. Nie udaje sztuki przetrwania, lecz zabiera nas w bajkową podróż. Zbiera kwiaty i liście napotkanych roślin, by wpleść je w kojące, domowe potrawy. Przepisy zostały zilustrowane bezpretensjonalnymi fotografiami skompono-wanymi w wyciszone, apetyczne obrazy. W tej książce można poczuć się jak w domu.

 

Małgorzata Kalemba-Droźdż – autorka książek m.in. Pyszne chwasty, Jadalne kwiaty, Smakowite drzewa, dr biochemii

O AUTORCE

W fotografowaniu ważny jest dla mnie umiar i światło.
W pisaniu cenię sobie szczerość i uczciwość wobec siebie i czytelnika.

Gotowanie to moja codzienność, radość eksperymentowania
i dzielenie się z bliskimi różnorodnymi smakami w zgodzie z porami roku.

W sztuce, podobnie jak w naturze, szukam harmonii i ukojenia.
Kiedy fotografuję czy maluję, zanurzam się w swoich emocjach i zapominam o całym świecie.

Od 2014 roku prowadzę bloga Mamucie Przysmaki. Jesienią 2019 roku wydałam swoją pierwszą książkę
Mamucie Przysmaki. Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie.
Viola Grzelka