Wielkanoc 2015 – przepisy
Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych propozycji na świąteczny stół wraz z moimi uwagami do wykorzystania w części lub w całości. Zaprezentowane potrawy są łatwe do przygotowania, smaczne i nie wymagają od nas dużego zaangażowania czasowego, a czasem jedynie dluższej obecności – jak na przykład w przypadku pasztetu, czy kaczki z jabłkami.
W moim domu wielkanocne przepisy zostałyby najprawdopodobniej wykorzystane tak, że zgodnie z obowiązującą u nas tradycją, podałabym na uroczyste śniadanie niedzielne żurek na białej kiełbasie oraz dodatkowo kolorowe pasty jajeczne, pasztet sojowy i jakieś drobne przegryzki na liściach rukoli lub sałaty typu plasterki rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, oliwki, orzechy. Nie zabrakłoby również połóweczek jaj w sosie jogurtowo – majonezowym lub chrzanowym oraz wędlin i serów.
Po obfitym śniadaniu i rodzinnym spacerze obiad byłby w postaci kaczki z jabłkami i ryżem oraz sałatki ze szpinaku i pomarańczy. Oczywiście nie zabrakłoby dobrego czerwonego wina.
Jeśli byłaby chęć wspólnego biesiadowania wieczorem do wędlin, serów i pasztetu sojowego podałabym pyszną sałatkę z selera w wersji pikantnej oraz szybciutko przygotowałabym spontaniczną kolorową salatkę; ukladając na liściach dowolnej sałaty lub rukoli pokrojone w cienkie plasterki filety z kaczki, kawalki marynowanej dyni, pomidorki koktajlowe, krążki czerwonej cebulki oraz skropiłabym sałatkę oliwą i octem balsamicznym. Jak znam życie męska część oglądałaby się dodatkowo za świątecznym żurkiem…
Nie pisałam do tej pory nic o ciastach, ale oczywiście w mojej rodzinie łasuchów nie brakuje, więc ciast również nie może zabraknąć ani do żadnego z w/w posiłków, ani do podjadania w tzw. międzyczasie. Wszystkie trzy ciasta bardzo lubię; babka ma niezwykły herbaciany smak, babeczki są mocno czekoladowe a podane z konfiturą wiśniową smakują wybornie. Serniczek…no cóż rozpływa się w ustach i również nie można się mu oprzeć.
Póki co życzę dużo spokoju, udanych przygotowań i dużo radości ze spotkań z bliskimi!
Viola