Przepis dla 4-6 osób
Buraki – 4-5 dużych sztuk minimum
Marchewka – 1-2 sztuki
Pietruszka – 1 sztuka
Seler – kawałek
Por – 1 sztuka
Cebula – 1- 2 sztuki
Grzyby suszone prawdziwki – kilka sztuk (nie są niezbędne)
Czosnek – kilka ząbków
Cytryna – 1 sztuka
Przyprawy: sol, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie ewentualnie dodatkowo lubczyk, majeranek
Ocet jabłkowy lub balsamiczny
Fasola Jaś (1-2 kubki zależnie od liczby osób)
Barszcz najlepiej ugotować dzień wcześniej ewentualnie wcześnie rano, aby miał lepszy smak i kolor.
– Grzyby suszone płuczemy, gotujemy ok. 1/2 h na niewielkim ogniu i zostawiamy pod przykryciem. Jeśli nie mamy grzybów, możemy je pominąć.
– Nastawiamy wodę na bulion warzywny ok. 1.5 l. Do gotującej się wody wrzucamy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, kawałek pora oraz przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, lubczyk, czosnek. Gotujemy całość do miękkości warzyw (ok. 20 minut).
– W międzyczasie obieramy buraki, kroimy w plastry, zalewamy w drugim garnku wodą (ok. 1 l) doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i cukrem oraz dodajemy sok z 1 cytryny, przykrywamy i odstawiamy aby nabrał koloru.
– Łączymy w dużym garnku wywar z grzybów, wywar warzywny (przecedzony) oraz buraczany, przykrywamy i odstawiamy na minimum kilka godzin.
– Po kilku godzinach przecedzamy barszcz i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem brązowym oraz octem. Możemy również doprawić majerankiem.
– Przed podaniem podgrzewamy ostrożnie aby barszczu nie zagotować – wtedy łatwo traci kolor i choć jeszcze smakuje, to nie wygląda już apetycznie.
– Podajemy czysty, z fasolą “Jaś”, z uszkami, pierogami z kapustą, kapuśniakami…
P.S.
– Warto zostawić 1-2 buraki na wypadek gdybyśmy barszcz dłużej gotowali i straciłby kolor. Wtedy kroimy buraki, wrzucamy do barszczu i zostawiamy do nasycenia kolorem i możemy go w ten sposób uratować:-)
– Warzywa z barszczu, a zwłaszcza buraki, choć są półtwarde, możemy użyć do przygotowania sałatki wielowarzywnej z dodatkiem ogórków kiszonych, jabłek, jaj, cebuli i majonezu.
– Fasolę “jaś” moczymy na noc a rano gotujemy w dużej ilości wody ok. 40-60 minut soląc pod koniec gotowania. Ewentualnie gotujemy od razu jeśli kupujemy fasolę namoczoną.
– Przed podaniem, jeśli lubimy, możemy podsmażyć cebulkę na oleju i dodatkowo podprawić barszcz takim olejem (1-2 lyżki).