Ciasto francuskie prostokątne – 1 opakowanie ok. 25×50 cm
Masa makowa – 1 opakowanie ok. 800 g
Bakalie np. płatki migdałów, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa
Jajko – 1 sztuka mała
Najszybszy, a bardzo smaczny makowiec dla zapracowanych. Ciasto prostokątne dzielimy w poprzek na pół, na równe kwadraty. Nakładamy obficie masę makową, rozsmarowujemy i na warstwę maku dajemy warstwę bakalii. Ciasto zwijamy delikatnie w roladę, starając się nie dociskać ciasta. Smarujemy z wierzchu jajkiem rozbełtanym z łyżką wody. Pieczemy od razu, na papierze do pieczenia zgodnie ze wskazówkami producenta ciasta francuskiego (w temperaturze 180-210 stopni) – aż do ładnego zarumienienia się powierzchni ciasta (ok. 30 minut). Otrzymamy dwa nieduże ok. 25 cm makowce, które po wystudzeniu kroimy grubo i nieco skośnie w plastry.
P.S.
– jeśli ciasto jest mniejsze, można go nie dzielić – wtedy zostanie nam trochę masy makowej.
– Jeśli zostanie nam mak możemy wykorzystać go np. do kutii lub do makaronu. Masa makowa różni się u różnych producentów. Czasem niestety jest dość rzadka i wtedy trzeba dać jej nieco mniej, aby nie rozmiękczyć ciasta.
– Mieszając masę makową z grubym ugotowanym makaronem, typu wstążki, mamy możliwość przygotowania kolejnej wigilijnej potrawy: klusków z makiem:-)
– Bakalie nie są niezbędne, ale makowiec jest wtedy bardziej domowy i smaczniejszy.
– Możemy zmniejszyć nieco kwadraty na makowiec okrawając ciasto dookoła i przygotowując delikatne paluchy francuskie do kutii lub do barszczu. Smarujemy cienkie paski jajkiem rozbełtanym z wodą skręcamy, albo nie i pieczemy ok. 7 minut w piekarniku.
– możemy również kupić dwa mniejsze ciasta prostokątne, zużyć cała masę makową, a niewykorzystane ciasto zużyć na paluchy lub zamrozić.