Sałatka selerowa z kurczakiem
Przepis dla 3-4 osób:
Seler naciowy – 3-4 łodygi
Kurczak wędzony – 30-40 dag (najlepiej filet z piersi kurczaka)
Czerwona cebula – 1 szt średniej wielkości
Korniszony 4-5 dużych szt.
Majonez – 3-4 łyżki stołowe
Natka pietruszki – pęczek
Przyprawy: sól, pieprz
Seler, cebulę i korniszony kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojonego w kostkę lub cienkie paseczki kurczaka wędzonego. Doprawiamy pieprzem oraz majonezem ewentualnie solą, jeśli jest taka potrzeba (Uwaga! Kurczak może być dość słony). Na koniec obficie posypujemy sałatkę drobno posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy przynajmniej na 1/2 godziny do lodówki do schłodzenia i możemy podać na stół.
P.S.
– Kurczaka wędzonego można zastąpić kurczakiem pieczonym lub gotowanym, ewentualnie szynką. Sałatka ma wtedy zupełnie inny smak, ale również jest bardzo dobra.
– Sałatka świetnie się przechowuje w lodówce, tak więc może być przygotowana dzień wcześniej. Należy ją tylko przykryć folią do żywności.
– W wersji wegetariańskiej kurczaka można zastąpić wędzonym lub innym zółtym serem, ale to już zupełnie inna sałatka.