Szpinak z feta i pomarańczą
Punktem wyjścia do powstania tej sałatki był szpinak z pomarańczą, który zmodyfikowałam o dodanie sera feta i czerwonej cebuli. Powstała świetna i kolorowa sałatka, ktorą polecam na różne okazje.
Przepis dla 4-6 osób:
Szpinak – 4 garści
Pomarańcza – 2 małe szt
Cebula czerwona – 1/2 – 1 szt zależnie od wielkości
Cytryna – 1/2 szt (sok)
Orzechy nerkowca – 2-3 łyżki stołowe uprażonych i posiekanych orzechów nerkowca lub innych
Ser feta – kilka łyżek stołowych pokrojonego w kostkę sera feta
Oliwa – 2-3 łyżki stołowe
Pieprz
Ocet balsamiczny do doprawienia 1-2 lyżki stołowe
Miód – 1-2 lyżeczki
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i zalewamy na kilkanaście minut sokiem wyciśniętym z cytryny. Szpinak typu baby rozrzucamy równomiernie na półmisku. Pomarańczę obieramy, kroimy w cienkie cząstki i dorzucamy do szpinaku. Następnie dodajemy cebulkę razem z sokiem cytrynowym i pokrojony w kostkę ok. 1cmx1cm ser feta. Na koniec oprószamy całość pieprzem, polewamy olwą i dosypujemy orzechy. Wkładamy sałatkę na kilkanaście minut do lodówki do schłodzenia, a następnie ją podajemy, ponieważ najlepiej prezentuje się chwilę po przygotowaniu. Na talerzu możemy ewentualnie doprawić sałatkę samym octem balsamicznym lub wymieszanym z miodem, jeśli ocet jest zbyt ostry, ale i bez octu balsamicznego sałatka jest smaczna.
P.S.
UWAGA! Jeśli wczesną wiosną liście szpinaku zastąpimy listkami mniszka lekarskiego otrzymamy pyszną i zdrową oczyszczającą, ze względu na działanie mniszka, sałatkę. PRZEPIS NIESPODZIANKA znajduje sie TUTAJ🙂
Jeśli chcesz bezpłatnie dostawać nowości z Mamucich Przysmaków, to zostaw swój email. Co 2 tygodnie na swoją skrzynkę otrzymasz garść kulinarnych inspiracji.
Alexandra
Idealna na piknik! 🙂