Sałatka z mniszka lekarskiego

wpis w: Sałatki | 1

Sałatka z mniszka lekarskiego

image

Kilka dni temu przygotowałam pyszną kolorową sałatkę w postaci szpinaku z fetą i pomarańczą i na niej bym póki co poprzestała, ale  dzisiejsza wycieczka rowerowa i pola kwitnących mniszków lekarskich, potocznie nazywanych mleczami, zainspirowały mnie do zamiany nieco opatrzonego już szpinaku na młode, lekko gorzkawe listki mniszka. Wyszła równie pyszna sałatka, która ze względu na znane od wielu lat oczyszczające, mające korzystny wpływ na wątrobę i proces trawienia, działanie mniszka lekarskiego  jest naprawdę warta uwagi i może wzbogacić nasze menu na wiosnę.

Pamiętajmy jednak, aby zrywać mlode listki tylko w czystych i oddalonych od źródeł zanieczyszczeń miejscach, a przed użyciem bardzo dokładnie je umyć.

image

Przepis dla 4 osób:


Młode listki mniszka lekarskiego – 4 garści
Pomarańcza – 2 małe szt
Cebula czerwona – 1/2 – 1 szt zależnie od wielkości
Cytryna – 1/2. szt (sok)
Orzechy włoskie – garść
Feta – kilka łyżek stołowych pokrojonego w kostkę sera feta
Oliwa – 2-3 łyżki stołowe
Pieprz
Ocet balsamiczny i miód do doprawienia, ale niekoniecznie

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i zalewamy na kilkanaście minut sokiem wyciśniętym z cytryny. Liście mniszka dokładnie myjemy, siekamy na mniejsze części rozrzucamy równomiernie na półmisku. Pomarańczę obieramy, kroimy w cienkie cząstki i dorzucamy do mniszka. Następnie dodajemy cebulkę razem z sokiem cytrynowym i pokrojony w kostkę ok. 1cmx1cm ser feta. Na koniec oprószamy całość pieprzem, polewamy oliwą i dosypujemy orzechy. Wkładamy sałatkę na kilkanaście minut do lodówki do schłodzenia, a następnie ją podajemy, Na talerzu możemy ewentualnie doprawić sałatkę samym octem balsamicznym lub wymieszanym z miodem, jeśli ocet jest zbyt ostry, ale i bez octu balsamicznego sałatka jest smaczna.

image

P.S.

– Zdziwiło mnie, że goryczka listków mniszka lekarskiego w tej sałatce jest praktycznie niewyczuwalna.

– Im starsze liście tym są  bardziej gorzkie, dlatego ponoć najlepiej zrywać młode listki z roślin, których kwiaty jeszcze nie rozkwitły.

– Proporcje składników w przepisie można zmniejszyć i z garści listków mleczy przygotować choćby niewielką porcję sałatki dla jednej osoby.


Jeśli chcesz bezpłatnie dostawać nowości z Mamucich Przysmaków, to zostaw swój email. Co 2 tygodnie na swoją skrzynkę otrzymasz garść kulinarnych inspiracji.
 



 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *