Śniadanie z dynią
Zachwycam się prostotą, powstrzymuję zachwyt aby ruszyć w dzień…
Składniki dla jednej osoby:
puree z pieczonej dyni – 1 czubata łyżka stołowa (tu hokkaido)
jogurt – 2-3 łyżki stołowe
pestki dyni – 1 łyżka stołowa
płatki owsiane – 1-2 łyżki stołowe
suszone śliwki – kilka sztuk pokrojonych na mniejsze części
dodatkowo kilka kawałków banana lub gruszki
Wszystkie składniki umieść w miseczce lub pojemniku na wynos i śniadanie gotowe, smacznego! Kolejność dowolna, za każdym razem możesz się zachwycać od nowa. Takie śniadanie smakuje nawet w chłodny poranek. Puree z dyni możesz również podgrzać.
PRZYGOTOWANIE PUREE DYNIOWEGO
Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Umyj i przekrój dynię. Wyciągnij łyżką środek z pestkami. Możesz ewentulnie pokroić dynię na mniejsze cząstki – skróci to czas pieczenia. Kawałki dyni ułóż skórką do dołu na brytfancę wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryj całość folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do miękkości miąższu ok. 40-50 minut (wbity w dynię widelec wchodzi z łatwością). Dyni przed zmiksowaniem nie trzeba odciskać. Nawet jeśli w trakcie jej pieczenia zbierze się trochę wody, to nic nie szkodzi. Dynię hokkaido możesz zmiksować razem ze skórką (!).
P.S.
Możesz zamrozić puree dyniowe w pojemniczkach do lodu i rozmrażać na bieżąco tyle kostek ile potrzebujesz.
Jak wykorzystać puree dyniowe i upiec ciasteczka dowiesz sie tutaj.
Dodaj komentarz