Połowa maja, a poranki są wciąż chłodne. Koktajl owocowy jest świetny, ale wystarcza jedynie na chwilę. Mam potrzebę czegoś bardziej energetycznego; aby między pierwszym a drugim śniadaniem dobrze się czuć i nie odczuwać głodu pół godziny po wypiciu koktajlu. Zrobiłam więc świetny mus gruszkowo-kokosowy na bazie kaszy jaglanej.
Już za chwilę, kiedy pojawią się nasze sezonowe owoce mus jaglany może służyć jako baza do przygotowania innych musów. Pyszne, lekkie i pożywne pierwsze lub drugie śniadanie.
Składniki dla jednej osoby:
ugotowana kasza jaglana – 3 łyżki
gruszka – 1 duża sztuka obrana i pokrojona
kurkuma – 1/4 łyżeczki
mleko kokosowe – 3 łyżki stołowe
Wszystkie składniki zmiksuj z użyciem blendera do uzyskania jednorodnej masy.
W razie potrzeby rozcieńcz niewielką ilością wrzątku. Wrzątek sprawia, że mus zawierający mleko kokosowe i kaszę jaglaną nabiera gładkiej konsystencji.
Pycha! Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale ostatecznie możesz mus przełożyć również do pudełka na wynos, a dla urozmaicenia dosypać dodatkowo trochę pestek i innych owoców. Możliwości jest wiele.
Dodaj komentarz