Szybka i prosta sałatka, która może z powodzeniem zaszczycić świąteczny stół:
Przepis dla 3-4 osób:
Szpinak – kilka garści
Gruszka – 2-3 sztuki
Dynia pieczona lub marynowana – kilka garści
Śliwki suszone bez pestek – garść
Orzechy włoskie – garść
Kozi ser pleśniowy – 1 opakowanie ok. 150 g
Oliwa lub olej z pestek winogron
Ocet balsamiczny
Na liściach szpinaku rozsypujemy po kolei; pokrojoną w grubą kostkę gruszkę i dynię, dodajemy ser kozi oraz pokrojone na mniejsze kawałki śliwki suszone kalifornijskie lub wypestkowane nasze śliwki krajowe. Calość posypujemy orzechami włoskimi. Doprawiamy salatkę oliwą i octem balsamicznym. Proporcje składników możemy zmieniać według upodobania.
Dodam, że ok. 1 kg dynię upiekłam w całości w piekarniku. Właściwie przygotowywałam ją do mrożenia…ale garść dyni mniej w zamrażalniku to żadna różnica, a pyszna sałatka na stole!
P.S.
– Tutaj użyłam dyni Hokkaido, którą wcześniej, zawiniętą w folię aluminiową, upiekłam w piekarniku (ok. 1h, 180 stopni), wystudzilam, usunęlam miąższ i pokroiłam na mniejsze kawałki. Na marginesie dodam, że tak przygotowaną dynię można w kawałkach, albo po zmiksowaniu w formie pure zamrozić.
– Dynię pieczoną możemy zastąpić marynowaną, choć oczywiście sałatka będzie miała wtedy inny smak.
– Do posypania możemy, dodatkowo lub zamiast orzechów, użyć uprażonych pestek dyni. Możemy również zamiast orzechow włoskich dodać garść orzechów nerkowca.
– Przygotowując sos możemy oliwę zmieszać z 1-2 łyżeczkami miodu i octem balsamicznym lub z sokiem z cytryny zamiast octu balsamicznego.
Dodaj komentarz