Dawno temu, kiedy mój mąż służył w wojsku trafił akurat na rok likwidacji, czy raczej wymiany, z powodu kończącej się daty ważności, tzw. ZAPASU NIENARUSZALNEGO. Był to stały zapas jedzenia, głownie puszek, trzymany w magazynie na wypadek stanu wyjątkowego czy wojny. Zawsze kiedy otwieram konserwę przypomina mi się jedna z wojskowych opowieści mojego męża o najbardziej znienawidzonym daniu. Był to “pancernik”, czyli puszka konserwy bez etykiety z niespodzianką w środku oraz nóż, którym dzielni żołnierze musieli ją sobie otworzyć…
Od tamtej pory funkcjonuje u nas w domu ZAPAS NIENARUSZALNY, czyli zachomikowane jedzenie, które jest zawsze, na wszelki wypadek, w tym głodu i braku czasu na gotowanie. Pancerniki są tu również, ale na szczęście smaczniejsze, przewidywalne i łatwiej można się do nich dobrać…
Dzisiejsze risotto z wołowiną i kuminem powinno się nazywać może pancerne risotto, albo jakoś zgrabniej, w każdym razie jego zaletą jest to, że w 20 minut można przygotować wartościowe danie dla 4 – osobowej rodziny, a po zwiększeniu proporcji nawet dla większej liczby osób. Świetnie się nadaje również do pudełka na wynos. Moi panowie go uwielbiają! Całkiem energetyczne i rozgrzewające danie na powrót zimy!
Składniki dla 4-5 osób
ryż – ok. 300 g
zmielone mięso wołowe – 60 dag
cebula – 1 duża sztuka
2-3 ząbki czosnku
czerwona papryka – 1szt.
fasola ciemna – 1 puszka
kukurydza – 1 puszka
pomidory krojone – 1-2 puszki lub kartony po ok. 400 g
sól – 1 łyżeczka
pieprz i słodka papryka – po około 1/2 łyżeczki
kumin – 1 łyżeczka
1 łyżka oliwy lub masła klarowanego
Opcjonalnie
cebulka dymka – 1/2 pęczka
natka pietruszki lub jeszcze lepiej kolendry do posypania – 1/2 pęczka
chilli w płatkach lub lepiej harissa – 1/4 łyżeczki
Ugotuj ryż, a w międzyczasie przygotuj warzywa z mięsem.
Cebulę oraz dymkę posiekaj i zeszklij na lekko rozgrzanej oliwie lub maśle sklarowanym. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę oraz zmiażdżony czosnek. Po kilku minutach dorzuć zmieloną wołowinę i duś na wolnym ogniu. Jak mięso zmieni równomiernie kolor dodaj sól oraz wszystkie przyprawy, czyli pieprz, paprykę, kumin i ewentualnie chilli lub harissę. Wymieszaj i przełóż do większego garnka.
Dodaj pozostałe składniki: odsączoną z zalewy kukurydzę, odsączoną czerwoną fasolę oraz pomidory. Gotuj całość na niewielkim ogniu około 5-10 minut minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody i dopraw do smaku ww przyprawami, a następnie wymieszaj z ugotowanym ryżem i podawaj posypane natką pietruszki. Jeszcze lepiej smakuje z aromatycznymi listkami kolendry.
Wskazówka
Zmieloną wołowinę zawsze można mieć w zamrażalce wśród zapasów. W razie pilnej potrzeby paprykę można pominąć. Super jeśli masz zieleninę, ostatecznie może być zamrożona, zawsze dostarczy temu pancernemu daniu trochę świeżości i witamin.
Dodaj komentarz