Botwinka z kozim serem

wpis w: Kolacje, Sałatki | 0

Botwinka z kozim serem i grillowanymi jabłkami, to  świetne ciepło-zimne danie, które może być smacznym, a zarazem  lekkim obiadem lub kolacją. Z białym chlodnym winem, zwłaszcza w upalne dni, smakuje naprawdę świetnie.

image

Czas przygotowania ok. 15 minut.

Składniki dla 2 osób:
Jabłka – 2 szt
Botwinka – pęczek
Olej rzepakowy lub oliwa do smażenia – 1 łyżka
Ser kozi pleśniowy – roladka ok. 100 g
Żurawina – 1-2 łyżki stołow
Orzechy włoskie 1-2 łyżki stołowe
Przyprawy: majeranek
Ocet balsamiczny i oliwa do doprawienia
Kiełki do ozdoby i dla witamin (tu słonecznika, ale niekoniecznie)

Jabłka umyj, osusz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w plastry i oprósz majerankiem. Z pęczka botwinki odetnij liście wraz z łodygami, brzydkie liście odrzuć, a resztę umyj i posiekaj drobno, przełóż do miseczki, dopraw octem balsamicznym, oliwą i lekko wymieszaj. Pokrój w plastry ser kozi. Doprawioną botwinkę rozłóż na talerzach.

Rozgrzej patelnię grillową z odrobiną oleju, ułóż gęsto obok siebie plastry jabłek  i grilluj je po ok. 1 minutę z każdej strony. Jak tylko przewrócisz jabłka na drugą stronę szybko ułóż na jabłkach plastry koziego sera, aby zdążył sie ogrzać. Następnie przełóż jabłka wraz z serem na botwinkę, posyp źurawiną i orzechami włoskimi. Ozdób dowolnymi kiełkami. Botwinka z kozim serem indywidualnie już może zostać doprawiona na talerzu oliwą i octem balsamicznym. Do sałatki moźesz podać pieczywo.

image

P.S.
Sałatka również świetnie smakuje z parmezanem, wtedy zamiast koziego sera posiekaną botwinkę z grillowanymi  jabłkami posyp startym parmezanem.

Zamiast majeranku, jako ziół do posypania jabłek, możesz użyć ziół prowansalskich, uzyskasz wówczas nieco inny efekt smakowy.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *