Botwinka z kozim serem i grillowanymi jabłkami, to świetne ciepło-zimne danie, które może być smacznym, a zarazem lekkim obiadem lub kolacją. Z białym chlodnym winem, zwłaszcza w upalne dni, smakuje naprawdę świetnie.
Czas przygotowania ok. 15 minut.
Składniki dla 2 osób:
Jabłka – 2 szt
Botwinka – pęczek
Olej rzepakowy lub oliwa do smażenia – 1 łyżka
Ser kozi pleśniowy – roladka ok. 100 g
Żurawina – 1-2 łyżki stołow
Orzechy włoskie 1-2 łyżki stołowe
Przyprawy: majeranek
Ocet balsamiczny i oliwa do doprawienia
Kiełki do ozdoby i dla witamin (tu słonecznika, ale niekoniecznie)
Jabłka umyj, osusz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w plastry i oprósz majerankiem. Z pęczka botwinki odetnij liście wraz z łodygami, brzydkie liście odrzuć, a resztę umyj i posiekaj drobno, przełóż do miseczki, dopraw octem balsamicznym, oliwą i lekko wymieszaj. Pokrój w plastry ser kozi. Doprawioną botwinkę rozłóż na talerzach.
Rozgrzej patelnię grillową z odrobiną oleju, ułóż gęsto obok siebie plastry jabłek i grilluj je po ok. 1 minutę z każdej strony. Jak tylko przewrócisz jabłka na drugą stronę szybko ułóż na jabłkach plastry koziego sera, aby zdążył sie ogrzać. Następnie przełóż jabłka wraz z serem na botwinkę, posyp źurawiną i orzechami włoskimi. Ozdób dowolnymi kiełkami. Botwinka z kozim serem indywidualnie już może zostać doprawiona na talerzu oliwą i octem balsamicznym. Do sałatki moźesz podać pieczywo.
P.S.
Sałatka również świetnie smakuje z parmezanem, wtedy zamiast koziego sera posiekaną botwinkę z grillowanymi jabłkami posyp startym parmezanem.
Zamiast majeranku, jako ziół do posypania jabłek, możesz użyć ziół prowansalskich, uzyskasz wówczas nieco inny efekt smakowy.
Dodaj komentarz