Rukola z truskawkami i kozim serem, to spontaniczna, lekka i przepyszna sałatka, którą oczywiście można modyfikować zależnie od dostępnych sezonowo składników. Przygotowuje się ją w kilka minut i niektórym osobom może zastąpić obiad lub kolację, zwłaszcza w upalne dni. Można ją przygotować w większej misie dla kilku osób lub jako pojedynczą porcję.
Składniki dla jednej osoby:
Rukola – garść
Truskawki – garść
Gruszka – 1/2 szt
Cukinia – 1/2 szt
Ser kozi twardy – kilka plasterków
Ocet balsamiczny gęsty – 1-2 łyżki stołowe
Kolendra – kilka listków do ozdoby
Umyj i osusz owoce oraz warzywa.
Rukolę przełóż do miski, gruszkę obierz, potnij obierakiem do warzyw na cieniutkie plastry i ułóż fantazyjnie na rukoli. To samo zrób z młodą cukinią, bez obierania jej z zielonej skórki, a dodatkowo pokrój plastry cukinii w cienkie paski niby-spaghetti. Następnie dorzuć kilka przekrojonych truskawek, polej octem balsamicznym. Na koniec dodaj cienkie plastry koziego sera, ozdób kilkoma truskawkami i listkami kolendry. PYCHA!
P.S.
Sałatka będzie bardziej pożywna, jeśli dodatkowo skropimy ją oliwą i dorzucimy garść orzechów na przykład włoskich lub brazylijskich. Nawiasem mówiąc w orzechach brazylijskich ostatnio się zakochałam:-)
Kolendrę można zastąpić pietruszką, choć to już zupełnie inny smak.
Viola
Szczerze polecam, ja teź uwielbiam. O gej porze roku mogę się żywić głównie takimi:-)
Viola
Dziękuję, dodam tylko że ja i moja córka jesteśmy co smaczności i sytości zgodne. Mój mąż i syn mają nieco odmienne zdanie:-)
Basia
Mniam 🙂 Bardzo smaczny wpis 🙂
Ewa
Wspaniała, Uwielbiam takie więc zrobię na pewno. Jadłam ostatnio spaghetti z cukinii w restauracji serwującej Raw food – pycha.