Sałatka z arbuzem i serem feta na bazie świeżych liści szpinaku; pyszna, soczysta sałatka – doskonała, zwłaszcza na upalne dni. Obecność kolendry w tym przypadku bardzo mile widziana!
Składniki dla jednej osoby:
świeże liście szpinaku – 1-2 garści
arbuz – plaster
cukinia – 1/4
feta – ok. 50 g (do pokrojenia w kostkę)
oliwa – 1-2 łyżki
ocet balsamiczny – do smaku
świeże listki kolendry – kilka sztuk
Liście szpinaku umyj i osusz. Jeśli są duże, poszarp je na mniejsze kawałki i ułóż na talerzu lub półmisku. Cukinię pokrój w drobną kostkę i dorzuć do szpinaku. Jeśli to koniecznie wypestkuj arbuza, a jeśli nie, to po prostu pokrój go w kostkę. Ser feta naturalny dobrze jest kupić pokrojony w kostkę lub takiego rodzaju, aby można go było z łatwością pokroić. Z wierzchu posyp kolendrą. Dopraw oliwą i octem balsamicznym.
P.S.
Bardzo smaczna, a jakie łatwa do przygotowania!
Świetnie smakuje z kieliszkiem białego schłodzonego wina:-)
Oczywiście ser feta można również pokruszyć, ale nie wygląda wówczas tak estetycznie.
Alexandra
Prawdziwe orzeźwienie! Do tego smaczne i zdrowe, tak lubię!